Gresskarsuppe – oppskrift
Tidsbruk:
40 minutter forberedelse, pluss 30 minutter koking og noen få minutter rett før servering
Ingredienser for 4 personer:
Litt olje eller smør
1 rødløk
1 stang stangstelleri
1 gulrot
2 fedd hvitløk
Rosmarin
1 kilo gresskar, uansett sort (butternut, hokaido, mm)
1 liter buljong eller vann
Slik gjør du:
Hakk opp løken, stangselleri, gulrot og finnhakk hvitløken. Nå kommer den store jobben: del opp gresskaren, fjern innmaten (de steinene og det hårete som ikke smaker så godt). Gresskar partering er skikkelig trening, men når du er ferdig med det er du nesten der! Skallet er spiselig og blir myk i kokeprosessen, så den kan du la være på. Ta en stor kjele. Varm oljen og fres løken, selleri, gulrot, hvitløk og rosmarin i noen få minutter inntil de begynner å bli litt brune og møre. Tilsett gresskar bitene og buljongen. La det småkoke i omtrent 30 minutter. Når gresskarbitene har blitt møre, kan du purere suppen. Smak. Tilføy litt pepper, Smak igjen. Tilføy pepper, salt, det som mangler. Velbekomme!
Server gjerne med en klatt rømme eller crème fraiche i, noen ristede brødskiver med ost eller tørket skinke er god til, eller ruccolasalat.
Det går fint an å lage mye og fryse det ned. Det er sjelden man finner et gresskar som veier kun 1 kilo.
Varianter:
Bytt ut gresskar med gulrot, bytt ut rødløk med vanlig løk eller purre, bytt ut stangselleri eller gulrot med grønnkål eller pastinakk. Bruk vann i stedet for buljong hvis du ikke har, bruk andre krydder.