Hva har skjedd på Lizas Småbruk

Gratinert sikori med skinke

Published on 2021-01-07 under Uncategorized
Gratinert sikori med skinke

Sikori, endivie, julesalat (DK), brussels lof (NL, B). Kjært barn har mange navn. Det er svært lite man kan dyrke i januar, men sikori eller endivie er en glemt grønnsak som er fersk dyrket nå. Røttene taes inn på høsten og settes i baljer med jord på et mørkt og kjølig sted. 1-2 måneder senere har det utviklet seg fine sikori salat hoder.

Sikori dyrkes i baljer om vinteren

Lett og kjempegodt! Du kan både spise den rå i salater eller i varme retter. Den har en litt bitter smak, som en raddichio salat. Noen butikker har den i grønnsakshyllene, men alle butikker kan bestille den fra Bama for deg. Den er i sesongen nå!

Oppskriften under her er en gammel klassiker: gratinert sikori.

Oppskrift: Gratinert sikori med skinke og potetmos

Ingredienser til 4 personer:

* 600 g sikori

* 200 g kokt skinke i skiver

* 100 g revet ost (velg det du har lyst på)

* så mange poteter som din familie spiser når du lager potetmos, kanskje 8 poteter?)

* litt melk

* litt smør

* pepper og salt

Slik gjør du:

Vask potetene, ha dem i kjele, fyll på med vann og kok inntill de er møre. Mens de koker, sett ovnen på 150 grader.Vask sikoriene og fjerne eventuelle stygge deler. Skjær så sikoriene overlangs i 2 eller 4 lange båter. Rull båtene i en skinkeskive hver og legg i et ovnsfat. Ikke legg dem oppå hverandre, men ved siden av hverandre. Dryss revet ost over. Når potetene begynner å nærme seg, sett ovnsfatet i ovnen.Når potetene er ferdig kokte, hell av vannet, tilsett en liten smør klatt og en skvett med melk, litt pepper og litt salt og stapp i vei med en potetstapper eller gaffel. Smak og tilsett det som eventuelt mangler.

rett før osten drysses over

Når osten er smeltet og begynner å få litt brunfarge, er sikorien ferdig. Nytt med et glass med øl og gled deg over å ha noen ferske vintergrønnsaker på bordet!

Vil du heller spise den rå, så kan man f.e. lage en salat ved å skjære den opp i tynne skiver og blande den med revet eple eller halve klementinbåter. En dressing med litt yoghurt gjør susen.

Bilde 1-3 tatt i går kveld rund middagslaging og spising. Bilde 4 er lånt fra nettet for å kunne vise hele planten.

Ha en fin vinterdag!

Liza og gjengen

www.lizassmabruk.no

kurs fra jord til bord

hele planten om sommeren
Tagged: , , , , , ,