Hva har skjedd på Lizas Småbruk

GLUTENFRI SURDEIG STARTER

Published on 2024-07-07 under Oppskrifter
GLUTENFRI SURDEIG STARTER

Surdeigsstarteren, eller surdeigskulturen er en klump brøddeig/røre som består av naturlig gjær og melkesyrebakterier i en blanding av mel og vann. Mikro-organisemene spiser sukkerartene i melet og skiller ut CO2 (bobler i deig og brød) og noen syrer (derfor smaker surdeig litt surlig). Melet for en glutenfri starter skal være glutenfri, men det går helt fint for disse organismene. De spiser det meste av mel:).  Ved å regelmessig tilføye ny mel og vann (og fjerne noe av det gamle og bake med det), fortsetter mikroorganisemene å spise og bli flere. En surdeigsstarter har en evig liv, bare du fortsetter å mate den regelmessig! Surdeigsbrød er brød som er bakt med en surdeigstarter i stedet for kommersiell gjær. Du kan også bruke surdeigstarteren din til å lage pizza, pannekaker, vaffel osv…

Å starte en glutenfrisurdeigsstarter:

Hvis du ikke kan få en surdeigsavlegger av en venn, må du starte en selv. Du skal ‘fange’ vill gjærsopp og melkesyrebakterier, ved å lage et attraktivt miljø for naturlig gjær. Det gjør du slik: Ta 1 hånd med glutenfri havremel (75 g) og et lite glass med vann (150 ml) og bland det sammen i et glass. Konsistensen du ønsker å oppnå er grov pannekakerøre. Legg på en lokk på uten å lukke og sett i et hjørne på kjøkkenet ditt. Glem det hele i 2 dager. På dag 3 mater du med 2 ss sammalt gøutenfri havremel og litt vann inntil du har den samme konsistens som 1. dagen. Sett tilbake på kjøkkenbenken med lokket løst på. På dag 5 er surdeigskulturen veldig livlig: det bobler, det er litt gråfarget og lukter litt surt. Akkurat som det skal være. Fra nå av har du en glutenfrisurdeigsstarter, som kun trenger vedlikehold/baking. Du trenger ikke å starte en starter igjen. Glutenfri havremel kan være litt dyrt, alternativ kan du kjøpe glutenfri havregryn og male det. Det funker også veldig fint til å lage surdeigstarter. 

 Vedlikehold av surdeigsstarter:

Gjæren og melkesyrebakteriene i surdeigstarteren din trenger mat og vann for å leve. Mat får de fra sukkerartene i melet. Jo varmere (opptil 25C), jo fortere de spiser, skiller ut bobler og trenger ny mat. Jo kaldere, jo saktere de spiser og skiller ut bobler og sjeldnere de trenger ny mat. I romtemperatur trenger de mat annen hver dag, I kjøleskapet kan de gå 2 uker uten at surdeigsstarteren trenger ny mat. I fryseren trenger den aldri mat. Så velg levested for surdeigsstarteren ut ifra hvor ofte du baker. 

Hva gjør du når den trenger mat? Da baker du brød! Bruk 2/3 del av surdeigsstarteren for å bake med. Den 1/3 del som er til overs tilsetter du havremel og vann og lager en grov røre med igjen, klar til å leve videre på kjøkkenbenken, kjøleskapet eller fryseren.

Har du glemt den, og har det kommet svart væske, mugg e.l. så spar 1 eller 2 ss fra bunnen av surdeigsstarteren, og kast resten. De 1 eller 2 ss du har spart tar du i en ny beholder; tilsett vann og glutenfri havremel og vent 1 dag eller 2, så er du i gang igjen. 

På denne måten kan du ha starteren i årevis, hvis du vil. Noen skal visst ha kulturer som ble startet for over 100 år tilbake.

Meld deg på GLUTENFRI BAKST KURS 30 AUGUST

Tagged: , , , ,