Hva har skjedd på Lizas Småbruk

GLUTENFRI KJEKS

Published on 2025-04-20 under Oppskrifter
GLUTENFRI KJEKS

Kombinasjonen av kastanje mel, bokhvetemel og hirseflakk gir en nydelig smak til disse kjeksene, samtidig som de er myke på innside. Her kan man bytte ut nøttene med mandel, valnøtter, og tørket frukt som rosiner, aprikos og fiken. Det er bare å bytte ut med de smakene du har lyst på. Du kan fint også bytte ut hirseflakk med bokhveteflakk, små havregryn

MENGDER  12 kjeksINGREDIENSER
60 grKastanje mel
60 grBokhvetemel
60 grHirse- eller havre flakk
50 grBrunt sukker
20 mlChiafrø 
50 gr Tranebær
90 grSmør
50 grHasselnøtter
2 mlNatron
2 klyper Salt

Slik gjør du kastanjekjeks:

  1. Start med å bløtlegge chiafrøene med 2-3 spiseskje vann. La dem stå i 5-10 minutter slik at blandingen blir «slimete».
  2. Vei opp resten av ingredienser.
  3. Morter eller grovhakk hirse- eller havreflakkene hvis de er litt store.
  4. Hvis hasselnøttene ikke er ristet, varm opp en stekepanne på middels varme. Rist nøttene i den til de er gylne (sirka 3 minutter). Følg godt med, plutselig er de brente! Flytt dem over til en bolle slik at de får avkjølt seg litt før de går i oppskriften. 
  5. Hakk opp tranebær, og mortre eller hakk opp hasselnøttene.
  6. I en bolle, bland sammen hirseflakk, kastanje mel, bokhvetemel, salt, sukker, natron, hasselnøtter og tranebær. Tilsett de bløtlagt frøene og smøret. Bland med hendene til alt er godt blandet sammen.
  7. Form en ball og la det hvile 1 time i kjøleskapet hvis du har tid. 
  8. Forvarm oven på 180 grader på under og overvarme.
  9. Form små baller med deigen på sirka 5 cm diameter, og legg dem på et stekebrett. Press litt på ballene slik at de blir litt flattere.
  10. Stek i oven i 25-30 minutter til du ser at de blir gylden.
  11. Ta de ut av oven og la avkjøle på en rist, men de er faktisk nydelig når de er varme 😉 Skulle du ikke spise de samme dag, er det lurt å oppbevare de i lufttett beholder, men de vil mist litt av sprøheten.

Håper det smaker!

✅ Lyst å lære mer om glutenfribakst ? Vi holder kurs fredag 6 juni, mer informasjon finner du her : https://lizassmabruk.no/event/glutenfri-kurs/

Tagged: