Slik ble kursstedet Lizas småbruk til
Vi kjøpte småbruket som hjem for familien i 2008. Da var gårdsdriften nedlagt. Bruket og jordsmonnet var preget av det. Gården er på 4,5 mål dyrkbar jord og noen mål skog. Stedet ligger landlig og idyllisk mellom to flotte tjern, 400 meter over havet, på Jevnaker.
På småbruket bor vi, Liza og Lennert, sammen med våre tre barn. Vi har ofte besøk av besteforeldre/familie, hjelpere, en gårdsdreng i ny og ne og venner.
Sakte men sikkert ble småbruket og gårdsdriften bygd opp igjen. Kjøkkenhage ble anlagt, komposten etablert og låven ble bygd opp igjen. Gjerder ble reist og busker og trær fikk godt stell. Sakte men sikkert ble vi selvførsynt på det meste. Per i dag er Lizas småbruk et lite småbruk med 75 m2 kjøkkenhage, 65 m2 gammelt veksthus, 300 m2 frukt- og bærbusker og -trær, og noen mål med gras- og skogsbeite.
Bær, frukt og grønnsaker
I kjøkkenhage dyrker vi grønsaker som tåler litt kulde, sånn som gulerøtter, mange kålsorter, pastinakk, asparges o.s.v. Vi dyrker i jorda og gjødsler med vår egen kompost. I veksthuset vokser sortene som vil ha litt mer varme. Her har vi tomater, agurk, chili, druer, mm. I frukthagen vokser epler, plommer, surkirsebær, rips, stikkelsbær, jordbær, solbær og masse bringebær. Veksthuset vårt er et gammelt og arvet veksthus. Det er veldig romslig der inne og kun varmet opp av sola. Det vil si at det blir fint og varmt der når sola skinner, men er det -20 ute, så er det også -20 inne.
Kjøtt fra fjærkre, gris og sau
Vi skaffet oss fort høner og kalkuner. De gir oss egg, kjøtt og gjødsel. I tillegg hjelper de oss med å holde gresset nede. Rasene vi har valgt er er gamle norske raser som legger godt med egg, har mye kjøtt på kroppen og så pass bra med fjær at de tåler norske vintre uten at vi trenger å varme opp hønsehuset.
I tillegg har vi noen sauer. Slik får vi ull og enda mer variasjon i kjøtt og gjødsel. Sauene gir oss lam på våren som igjen blir kjøtt på høsten. Vi har Norsk villsau som er en gammel norsk rase. De har mye av instinktene inntakte, klarer å føde uten hjelp og trives å beite i skogen. De er relativt små og blir veldig tamme hvis man vil. I tillegg holder sauene skogen åpen.
Også gris, gjess og ender pleier vi vekslevis å ha på småbruket
Selvforsynt på nesten alt
Det meste vi trenger, produserer vi selv. Mye av avlingene og kjøttet fryser vi til vinteren. Alt dette her gir oss mer enn nok mat til en familie på 5, mange kursdeltakere og mye besøk, året rundt. Det vi ikke produserer på småbruket er melk, korn og rundballer/vinterfor til sauene. Vi har for lite areal til det. Heldigvis får vi slike forsyninger fra våre gode naboer.
Populært kurssted for konseptet: Mat – fra jord til bord
Etter hvert så vi at det å være selvberget, var noe mange var interessert i. Kunsten å lage pølser, syltetøy, ost, eplesider eller skinke var gått i glemmeboka hos de fleste.
Venner og bekjente kom hit for å lære om alt fra hønseslakt til partering av lam. Eller å få vite hva de kunne gjøre med ti kilo grønkål eller 18 liter rips.
Slik fikk vi ideen å tilby kurs i matproduksjon og matlaging med lokale, kortreise råvarer. Slik ble Lizas Småbruk til.
Over her finner du noen bilder av småbruket og livet som vokser der.