
Lyst å lære lage yoghurt, tjukkmjølk, ferskost, ricotta og fetaost? På dette kurset lærer du hvordan du selv kan yste hjemme.
Dagen ser omtrent slik ut:
Kl 9.30: Velkomst, introduksjon med hjemmelaget kake og kaffe/te.
Kl 9.45: Del 1 hvor vi setter i gang flere av produktene vi skal lage i løpet av dagen: fetaost, yoghurt, ferskost. Alle får hver sine egne produkter, slik at alle får gjort alt selv.
Kl 11.00: Mens fetaosten, yoghurten og smøreosten er på vei og vi må vente på de, starter vi med del 2 hvor vi går inn i teorien bak å yste hjemme. Du lærer om melkekvalitet, hvor å få tak i fersk melk om man ønsker, hygiene, forskjellige kulturer til å yste med og hvordan å få tak i de. Vi går inn på hva slags utstyr man kan bruke og hvordan å skape gode modningsplasser hjemme. Før vi går til lunsj, sjekker og smaker vi alle produktene våre og justerer om vi må.
Kl 12.00: Lunsj med hjemmelagede og hjemmeproduserte råvarer i vinterhagen. De som ønsker, får mulighet å bli med en tur rundt småbruket for å se hvordan dyr og planter vokser og lever her.
Kl 13.00: Del 3 startes med å dosere løypen i smøreoster. Etter det går vi over til å dele ostemassen for så å sette i gang dreneringen. Vi skjærer feta ostemassen, drenerer og sjekker yoghurten og tilpasser hvis vi må.
Kl 14.00: Vi setter i gang med å lage ricotta med mysen vi har samlet fra ostene våre. Mens den kjøler ned går vi gjennom oppskriftene og prosessen for å lage skjørost og brunost hjemme. Fetaostene kommer ut av formene og må snues.
Kl 15.00: Smøreostene er nå ferdig drenert og skal krydres. Forskjellige muligheter blir diskutert og hver kan teste ut selv. Fetaostene saltes.
Kl 15.30: Alle produkter pakkes og kjøles ned for reisen hjem. Mens de kjølner ned tar vi en kaffekopp med hjemmebakte kjeks og tester vår egenlagde yoghurt, tjukkmjølk, fetaost og ferskost.
Kl 16.00: Avslutning. Alle tar med hjem produktene de har laget i løpet av dagen samt et oppskriftshefte.
Programmet kan bli endret noe underveis.
Pris: 2 490 kr. Maks 12 deltakere.
Hjertelig velkommen på kurs!
* På kurset yster vi med fersk, ikke pasteurisert melk. Kurset er derfor ikke anbefalt for gravide eller folk med nedsatt immunforsvar.
Kursholderen er Liza Franke. Hun bor på småbruket der kurset holdes, har lang erfaring med matproduksjon og var initiativtakeren til det hele. Liza har holdt kurs siden 2015 og har vært i stor grad selvforsynt siden 2005. Hun stortrives med å lære bort og inspirere deltakerne. Hennes filosofi er at matproduksjon ikke er så komplisert som mange vil ha oss til å tro, og at kunnskapen kommer fra hendene og hodet – ikke utstyret. Den beste maten er den du har dyrket og produsert selv, eller med hjelp fra bønder så nært deg som mulig!