Event: Ysting på kjøkkenet- camembert og gulost – Fullbooket

Ysting på kjøkkenet- camembert og gulost – Fullbooket
apr
19
Vi lærer å lage gulost og camembert!
Dette kurset er rettet mot de som har vært på første kurset eller kanskje du yster litt hjemme. Du har laget noen ferske ysteprodukter (yoghurt, kefir, fersk ost eller syrnet melk) og har lyst å ta neste steget.

Programmet ser omtrent slik ut:
kl 9:30 Velkomst og introduksjon med kafe og hjemmelaget kake.

1. del: Ysting tar tid, så vi går fort i gang med å varme opp eller kjøle ned til riktig temperatur og tilsette melkesyrekultur i det som skal bli gulostene deres og det som skal bli camemberten deres. Mens vi venter går vi steg for steg gjennom prosessen fra melk til ost og hvordan å tilpasse det til et vanlig kjøkken og utstyret du har der.

2. del: Vi varmer massene litt hvis vi må, tilsetter løype og muggkultur; alle skjærer ostemassen og rører den slik at ostemassen og mysen skiller seg. Vi skal lære å lese ysteoppskrifter, og ‘oversette’ de til en hjemmesituasjon.

3. del: Gulostene og camembertene øses over i formene. Gulosten får så vidt litt press på seg. Hittil har alle laget sine egne små oster, men nå skal vi samle mysen av alle oster, slik at vi kan ta ut ricotta og begynne å koke brunost.


 

kl 13:00: Sein lunsj med masse hjemmeprodusert og hjemmelaget mat i vinterhagen. De som ønsker kan gå en rundtur på småbruket etter lunsj for å se hvordan vi dyrker grønnsaker og hvordan sauene og hønene lever her. Selvføgelig skal vi smake på en del forskjellige oster, både hjemmelaget, norsk produsert og noen utenlandske.

4. del: Ostene snues og varmes litt. Gulosten får litt mer press på seg. Brunosten må røres. Vi skal gå inn på mulige variasjoner på det vi lager, hvordan å omregne oppskrifter slik at de passer dine ingredienser og ikke minst dine forhold. Og vi skal gå inn på hvordan man kan bruke hjemmeutstyret på kjøkkenet til ysting. Selvfølgelig må vi smake underveis.

5. del: Vi fortsetter med å koke ned brunostene, kanskje vi blir ferdig med brunostene. Vi snur våre andre oster en gang til og øker presset. Mens ostene dreneres videre, tar vi en kopp kaffe med hjemmebakte kjeks og tar en runde med hvordan å behandle ostene videre hjemme og hvordan å skape modningsplass hjemme for disse og andre oster.

kl 16: Avslutning. Vi pakker camembert og gouda ostene. Selvfølgelig får alle med seg hjem de ostene de har laget i løpet av dagen.

Kurset varer fra 9:30 til omtrent 16:00, og det vil bli servert hjemmelaget lunsj, kafe og kjeks. Selvfølgelig skal vi smake på mange forskjellige oster, både hjemmelaget, norsk produsert og noen utenlandske. På slutten av dagen vil alle få med seg smaksprøver hjem av det vi har produsert.

Kurset holder på Lizas Småbruk, som ligger i Jevnaker kommune, 1 time nord for Oslo. Kart og adresse

Pris: 2490 kr. Maks 10 deltakere.

Velkommen!

 * På kurset yster vi med fersk, ikke pasteurisert melk. Kurset er derfor ikke egnet for gravide eller folk med nedsatt immunforsvar.

Trenger du mer info? Still et spørsmål: