Event: Ysting på kjøkkenet – gouda og feta

Ysting på kjøkkenet – gouda og feta
nov
09
Lyst å lære lage feta, ricotta, ferskost og yoghurt? På dette kurset lærer du hvordan du selv kan yste hjemme.

 

Dagen ser omtrent slik ut:

 

  • 9:30 Velkomst, introduksjon med hjemmelaget kake og kaffe/te
  • 9:45 Del 1 hvor vi setter i gang flere av produktene vi skal lage i løpet av dagen: yoghurt, feta, fil og smøreost. Alle får hver sine egne produkter, slik at alle får gjort alt selv. Vi lager forresten ingen ekte feta-ost. Vi er nemlig i Norge og ikke i Hellas. Dette blir feta-stil ost.
  • 11:00 Mens yoghurten, fil, fetaen og smøreosten er på vei og vi må vente på de, starter vi med del 2 hvor vi går inn i teorien bak å yste hjemme. Du lærer om melkekvalitet, hvor å få tak i fersk melk om man ønsker, hygiene, forskjellige kulturer til å yste med og hvordan å få tak i de. Vi går inn på hva slags utstyr man kan bruke og hvordan å skape gode modningsplasser hjemme. Før vi går til lunsj, sjekker og smaker vi alle produktene våre og justerer om vi må.
  • 12:00 Lunsj med hjemmelagede og hjemmeproduserte varer i vinterhagen. De som ønsker, får mulighet å bli med en tur rundt småbruket for å se hvordan dyr og planter vokser og lever her.
  • 13:00 Del 3 startes med å dosere løpen i smøreosten og fetaosten. Etter det går vi over til å dele og skjære ostemassen for så å sette i gang dreneringen. Vi sjekker yoghurten og tilpasser hvis vi må. Fetaen taes over i formene.
  • 14:00 Vi setter i gang med å varme opp mysen vi har samlet fra ostene våre for å ta ut ricottaen. Mens den drenerer går vi gjennom oppskriftene og prosessen for å lage skjørost, gulost og brunost hjemme. Vi smaksetter ricottaen med honning eller salt og snur fetaene i formene.
  • 15:00 Smøreostene er nå ferdig drenert og skal krydres. Forskjellige muligheter blir diskutert og hver kan teste ut selv. Fetaen taes ut av formene, yoghurten og fil testes.
  • 15:30 Alle produkter pakkes og kjøles ned for reisen hjem. Mens de kjølner ned tar vi en kaffekopp med hjemmebakte kjeks og tester vår egenlagde ricotta, yoghurt, feta, fil og ferskost, samt noen lokale og mindre lokale oster.
  • 16:00 Avslutning. Alle tar med hjem produktene de har laget i løpet av dagen.

 

Programmet kan bli endret noe underveis.
Pris: 1950 kr per person. Maks 8 deltakere.
Meld deg på ved å fylle ut påmeldingsskjema her nederst.
Velkommen!
* På kurset yster vi med fersk, ikke pasteurisert melk. Kurset er derfor ikke egnet for gravide eller folk med nedsatt immunforsvar.
 * Lizas småbruk organiserer kurs fra jord til bord på et allsidig lite småbruk i drift. Småbruket ligger 10 km øst for Jevnaker, 1 time nord for Oslo. Kart og adresse
Påmelding:
Fyll ut feltene og trykk på send. Du vil motta faktura som epost for betaling. Lurer du på noe, skriv det i kommentarfeltet. Vanligvis vil du få svar innen 24 timer.
Vi gjør ingenting med denne infoen, men er nødt til å samle den inn pga lovverket
Det holder med kursdato

Kurset er et samarbeid mellom bladet Lev Landlig og Lizas Småbruk, og derfor vil begge få tilgang til informasjonen dere legger inn her. All informasjon om kurset sendes på e-post.

Lev Landlig er et livsstilsmagasin for alle med sansen for livet på landet. Lev Landlig gir deg inspirasjon og ideer til landlig livsstil, gjennom reportasjer om livet på småbruk, interiør, hage, mat, håndverk, håndarbeid, gründerhistorier, samt reisemål og butikker utenom allfarvei.

Lizas Småbruk organiserer kurs fra jord til bord. Her kan du lære å lage pølser eller ost, designe kjøkkenhage din eller lage mat med sesongens råvarer. Alt under profesjonell og inspirerende veiledning, med masse god hjemmeprodusert og lokalprodusert mat, på vårt allsidige småbruk i drift.