Event: Ysting på kjøkkenet – feta og fersk ost

Ysting på kjøkkenet – feta og fersk ost
sep
27
Lyst å lære lage yoghurt, ferskost, ricotta og fetaost? På dette kurset lærer du hvordan du selv kan yste hjemme.
Dagen ser omtrent slik ut:
9:30 velkomst, introduksjon med hjemmelaget kake og kaffe/te
9:45 Del 1 hvor vi setter i gang flere av produktene vi skal lage i løpet av dagen: fetaost, yoghurt, smørost. Alle får hver sine egne produkter, slik at alle får gjort alt selv.
11:00 Mens fetaosten, yoghurten og smøreosten er på vei og vi må vente på de, starter vi med del 2 hvor vi går inn i teorien bak å yste hjemme. Du lærer om melkekvalitet, hvor å få tak i fersk melk om man ønsker, hygiene, forskjellige kulturer til å yste med og hvordan å få tak i de. Vi går inn på hva slags utstyr man kan bruke og hvordan å skape gode modningsplasser hjemme. Før vi går til lunsj, sjekker og smaker vi alle produktene våre og justerer om vi må.
12:00 Lunsj med hjemmelagede og hjemmeproduserte varer i vinterhagen. De som ønsker, får mulighet å bli med en tur rundt småbruket for å se hvordan dyr og planter vokser og lever her.
13:00 Del 3 startes med å dosere løpen i smøreosten. Etter det går vi over til å dele ostemassen for så å sette i gang dreneringen. Vi skjærer feta ostemassen, drenerer og sjekker yoghurten og tilpasser hvis vi må.
14:00 Vi setter i gang med å lage ricotta med mysen vi har samlet fra ostene våre. Mens den kjøler ned går vi gjennom oppskriftene og prosessen for å lage skjørost, gulost og brunost hjemme. Fetaostene kommer ut av formene og må snues.
15:00 Smøreostene er nå ferdig drenert og skal krydres. Forskjellige muligheter blir diskutert og hver kan teste ut selv. Fetaostene saltes.
15:30 Alle produkter pakkes og kjøles ned for reisen hjem. Mens de kjølner ned tar vi en kaffekopp med hjemmebakte kjeks og tester vår egenlagde yoghurt, fetaost og ferskost, samt noen lokale og mindre lokale oster.
16:00 Avslutning. Alle tar med hjem produktene de har laget i løpet av dagen.
Programmet kan bli endret noe underveis.
Pris: 2490 kr. Maks 10 deltakere.
Velkommen!
* På kurset yster vi med fersk, ikke pasteurisert melk. Kurset er derfor ikke egnet for gravide eller folk med nedsatt immunforsvar.
* Lizas småbruk organiserer kurs fra jord til bord på et allsidig lite småbruk i drift. Småbruket ligger 10 km øst for Jevnaker, 1 time nord for Oslo. Kart og adresse
Trenger du mer info? Still et spørsmål: