Event: VEGETARRETTER – Fullbooket –

VEGETARRETTER – Fullbooket –
sep
20

Dette kurset er fullbooket. Er dere flere og har lyst å delta? Vi holder samme kurset 7 mars Der er det god plass enda og dere er hjertelig velkommen da! 🙂

Grønnsaker er en fryd for smaksløkene! På dette kurset vil vi, sammen med vår kokk, Karin, skape en rekke herlige retter med sesongens lokale grønnsaker. Vi vil veilede deg gjennom nye teknikker og dele rikelig med tips om hvordan du kan forvandle sesongens grønnsaker til smaksrike herligheter. Vårt mål er å inspirere deg til å utforske nye smaksopplevelser med kjente grønnsaker og belgfrukter, og kanskje til og med introdusere deg for noen nye grønnsakssorter. Vi vil også vise deg hvordan du kan skape fullverdige måltider der grønnsakene spiller hovedrollen, samtidig som vi utforsker konserveringsmetoder og -teknikker.

For de som har en grønnsakhage på denne tiden av året, bugner det gjerne av forskjellige grønnsaker. På kurset vil vi lære om sylting, konservering i olje, fryseteknikk, fermentering og hermetisering. Dette gir deg muligheten til å bevare den overfloden av grønnsaker på en måte som lar deg nyte dem også når sesongen er over.

Dagens program vil se omtrent slik ut:

Kl 09:30: Velkomst med kaffe, te og hjemmelaget fruktkake. Introduksjon til dagens tema.

Kl 10:00: Vi starter med dagens første rett. Dhal er en indisk gryterett med linser, grønnsaker og et utvalg av deilige urter og krydder. Vi skal lage en lokal variant av dhal med ringerikserter, pastinakk, hokkaido-gresskar og savoykål. Til dhalen skal vi lage en herlig yoghurtsaus med smaksrike urter. Dette blir en fusjonsrett der norske grønnsaker og belgfrukter møter indiske smaker og krydder. Mens dhalen står og godgjør seg, vil vi introdusere deg for verdenen av belgfrukter, slik at du kan lage flere variasjoner av dhal hjemme.

Kl 11:00: Er du usikker på hva du kan lage med grønnkål? Selv om de fleste vet at grønnkål er rik på vitamin C og lett å dyrke i Norge, kan det være utfordrende å finne inspirasjon til å bruke den. På kurset vil vi lære deg å lage samosa. Disse lekre, sprø, ovnsbakte trekanter fylles med en deilig blanding av grønnkål, røde linser og jordskokk. Samosas kan tilpasses med et utall forskjellige grønnsaksvarianter, og vi vil vise deg hvordan du kan lage andre smaker og kombinasjoner.

Kl 12:00: Lunsj i vinterhagen med vår hjemmelagde samosas og dahl, med masse annet godt fra småbruket. Etter lunsj tar vi en tur ut i kjøkkenhagen og veksthuset for å se hvordan vi dyrker både grønnsaker og frukt her. De som ønsker det, kan også hilse på dyrene og se hvordan de lever her.

Kl 13.00: Vi starter med grønnsaksfermentering og lager kimchi, en herlig koreansk variant av fermenterte grønnsaker, som virkelig smaker fantastisk. Vi vil veilede deg gjennom prosessen slik at du kan fortsette utforskingen hjemme. Hva som skjer med grønnsakene mens de fermenteres, diskutere ulike grønnsaker som egner seg for fermentering, samt snakke omulike variasjoner og smaker du kan eksperimentere med. Vi diskuter flere andre konservering metoder, som sylting, tørking, hermetisering og mer.

Kl 13:45: Ofte er smuldrepai laget med rabarbra eller bær. Men med store mengder gulrøtter som spises i Norge hvert år, ønsker vi å lage en ny vri ved å lage en smuldrepai med gulrøtter. Vi skal også bruke havre, hasselnøtter, urter og deilig ost i denne oppskriften. Målet med denne oppskriften er å inspirere deg til å eksperimentere med ulike varianter hjemme – enten det er med andre grønnsaker, nøtter, meltyper eller ost. Du vil få med deg denne smuldrepaien hjem til middag.

Kl 14.30: Hva kreves for å lykkes med sylting? Hvilke ingredienser kan jeg sylte? Og hvilke urter og krydder kan jeg tilsette? Vi skal nå begynne prosessen med å sylte rødbeter sammen med rødløk med en rekke deilige krydder og urter. Vi vil guide deg gjennom sylteprosessen og dele hemmelighetene bak den gode smaken. Foretrekker du å grovhakke grønnsaker, eller liker du å skjære dem i fine strimler? Måten du kutter grønnsakene på, påvirker ikke bare presentasjonen, men også smaken du oppnår. Vi vil forklare mer om dette og vise deg ulike teknikker for å kutte grønnsaker.

Kl 15:30: Vi tar en kopp kaffe eller te i vinterhagen. Det blir vanligvis mye utveksling rundt dagens tema, deling av flere oppskrifter å prøve hjemme og tips om enda flere varianter av det vi har laget.

Kl 16:00: Vi pakker sammen rettene, kimtchi, syltet rødbetter og smuldrepai,  slik at du kan ta med deg det du har laget. Alle deltakerne får med seg og oppskriftshefte med mange spennende retter.

Kursholder er Norsk-Franske Karin Schiano. Karin bor ikke bare på småbruk og er glad i mat. Hun har også gjort mye annet. Hun har bl a jobbet som kokk i gourmet restauranter, er utdannet i hotellbransjen og elsker å hjelpe folk. Hun har bodd i både Frankrike og Norge. Men det viktigste er at hun brenner for fantastisk god hjemmelaget mat med lokale helst selvplukkede eller selvdyrkede råvarer. Her er det bare å glede seg!

Programmet kan variere, avhengig av hvilke grønnsaker vi har.

Kurset er vegetarisk, men ikke vegansk. Er du veganer og ønsker du å delta, si fra i kommentarfeltet, så tilspasser vi programmet til deg.

Pris: 2490 kr per person. Maks 10 deltakere.

Velkommen!

Lizas småbruk organiserer kurs fra jord til bord på et allsidig lite småbruk i drift. Småbruket ligger 10 km øst for Jevnaker, 1 time nord for Oslo. Kart og adresse

Trenger du mer info? Still et spørsmål: