Event: Vegetarretter

Vegetarretter
sep
20

Grønnsaker er digg! På dette kurset skal vi, sammen med kokken vår Karin, lage fantastiske retter med sesongens lokale grønnsaker. Vi lærer deg nye teknikker og gir deg masse tips om hvordan gjøre om sesongens grønnsaker til deilige retter. Vi hjelper deg å kreere nye smaker med kjente grønnsaker og belgfrukter, introduserer deg kanskje for noen nye grønnsaker og viser hvordan man kan lage fullverdige måltider, med grønnsaker i hovedrollen.

Denne dagen spiser vi helst kun ting som har vokst opp fra jorda, mest på småbruket her, eventuelt i nærheten. Vi vil lage 5 forskjellige vegetarretter i løpet av dagen, for å få inspirasjon, gode smaker og nye ideer. Her blir det ingen soyaburger, men fantastiske fullverdige vegetarretter med sesongens råvarer.

Vi bruker litt tid på kurset å forklare hvordan man kan gå tak i (gode) råvarer, men også hvordan man kan bytte og variere hvis din lokale butikk ikke har alt. Vi liker å lage mat med det du har tilgang til og ikke minst liker!

Dagen vil se omtrent slik:

kl 9:30 Velkomst med kafe, te og hjemmelaget fruktkake. Introduksjon til dagens tema.

kl 10:00 Vi setter i gang med dagens første rett. Dhal er en indiske gryterett med linser, grønnsaker og mange gode urter og krydder. Vi skal sette i gang en lokal dhal med ringerikserter, pastinakk, hokkaido-gresskar og savoykål. Til dhalen lager vi en deilig yoghurtsaus med smaksfulle urter. Dette blir en fusion rett, hvor norske grønnsaker og belgfrukter møter indiske smaker og krydder. Mens dhalen står og godgjør seg, invier vi dere i belgfruktens verden, slik at dere kan lage flere varianter med dhal hjemme.

kl 10:45 Sesongen byr på muligheten å lage gode råkostsalater. Har du hørt om rosenkål salat med eple og hasselnøtt, hvitkål og gulrot salat med ingefær og lime eller rødkålsalat med klementin? En av disse spennende kombinasjoner skal vi lage til lunsj nå.

kl 11:45 Lurer du på hva du skal med grønnkål? Du er ikke den eneste. De fleste har fått med seg at det masse vitamin C i den og at den er lettdyrket i Norge. Men det er få av oss som vet hva de skal lage med den. Vi lager samosa. Samosas er lekre sprø ovnsstekte trekanter og vi skal fulle dem med grønnkål og jordskokk. Vi viser hvilke andre grønnsaker som også kan brukes og hva som er ‘i sesongen’, for samosas kan du lage i ufattelige mange grønnsaksvarianter.

kl 12:30 Lunsj i vinterhagen med vår egenlagde råkostsalat, samosas og masse annet godt fra småbruket. Etter lunsj går vi en tur ut i kjøkkenhagen og veksthuset for å se hvordan vi produserer både grønnsaker og frukt her. De som vil kan også hilse på dyrene og se hvordan de lever her.

kl 13:30 Vi spiser store mengder med gulerøtter i Norge hvert år. Smuldrepai lages som oftest med rabarbra eller bær. Men nå skal vi i gang med en smuldrepai med gulrøtter, havre, hasselnøtt og god ost. Denne får dere ta med hjem, slik at dere har middagstilbehør til familien i kveld. Her er det bare å glede seg!

kl 14:30 Mens smuldrepaien står i ovnen, går vi i gang med å lage en tarte tatin med rødbetter. Tarte tatin er kjent som fransk eplekake, men den blir plutselig til en hovedrett med nydelige rødbeter. Selvfølgelig skal vi lage litt egnet tilbehør, i form av pepperrotmos eller rukkolapesto. Er du den som liker å grovhakke grønnsaker eller skjærer du heller i fine strimler? Måten du deler grønnsakene er ikke bare for pynt, også for smaken du oppnår. Vi skal forklare litt mer rundt dette, og vise dere forskjellige teknikker for å kutte grønnsaker.

15:30 Vi tar oss en kopp kaffe eller te i vinterhagen og prøver vår hjemmelagde tarte tatin. Som regel blir det mye utvekslinger rundt dagens tema, tips for flere oppskrifter hjemme, og råd om enda flere varianter av det vi har laget.

16:00 Vi pakker rettene, slik at dere får med dere det dere har laget (og ikke spist opp ennå;) ). Alle reiser hjem med dalh, og smuldrepai til kveldens middag og oppskriftshefte med mange spennende retter.

Kursholder er Norsk-Franske Karin Schiano. Karin bor ikke bare på småbruk og er glad i mat. Hun har også gjort mye annet. Hun har bl a jobbet som kokk i gourmet restauranter, er utdannet i hotellbransjen og elsker å hjelpe folk. Hun har bodd i både Frankrike og Norge. Men det viktigste er at hun brenner for fantastisk god hjemmelaget mat med lokale helst selvplukkede eller selvdyrkede råvarer. Her er det bare å glede seg!

Programmet kan variere, avhengig av hvilke grønnsaker vi har.

Kurset er vegetarisk, men ikke vegansk. Er du veganer og ønsker du å delta, si fra i kommentarfeltet, så tilspasser vi programmet til deg.

Pris: 2490 kr per person. Maks 10 deltakere.

Velkommen!

Lizas småbruk organiserer kurs fra jord til bord på et allsidig lite småbruk i drift. Småbruket ligger 10 km øst for Jevnaker, 1 time nord for Oslo. Kart og adresse

 

 

Trenger du mer info? Still et spørsmål: