Er du glad i sopp, men føler deg litt begrenset til de vanligste typene som kantarell og steinsopp? Vil du lære å konservere sopp og bli inspirert til å sanke nye arter? Da er dette kurset perfekt for deg!
På kurset vil vi ikke bare utforske ulike sopparter, men også lære flere metoder og triks for å konservere dem når du kommer hjem med en rik høst. Vi vil se på tørking, forvelling før frysing, steking, sylting, saltlake, hermetisering og konfitering. Dette kurset vil gi deg den nødvendige kunnskapen til å ta vare på soppene dine og glede deg over dem hele året.
Vi vil også se på hvilke sopp som passer best til ulike retter, slik at du kan ta din matlaging til neste nivå med de fantastiske smakene og teksturene soppene har å tilby. Dagen før kurset sanket vi flere sopparter slik at du kan lære og bli trygg på nye sopper. Etter dette kurset vil du være ivrig å dra ut i skogen igjen for å finne mer deilige sopp
Kl 9:30: Vi starter dagen med velkomst, hjemmelaget fruktpai og kaffe, en kort introduksjon til den spennende verden av sopp.
Kl 10:00: Vi fortsetter med å lage en oppskrift med matrisker, en rett inspirert av Provence med rødvin, timian og hvitløk. Den vil bli lagt i en herlig rødvinslake som skal stå og utvikle seg i noen uker før den er klar til å nytes. Vi vil også lære metoden for å sylte andre typer sopp og hvilke krydder og urter som passer best til ulike varianter.
Kl 10:30: Vi går gjennom soppens livssyklus, hvor du kan finne dem i skogen, når er de best i sesongen og hva du skal se etter for å finne de. Vi går også gjennom forskjellig grupper og typer matsopp, deres kjennetegn og egenskaper. Og du lærer om flere spiselige arter som er enkle å kjenne igjen slik at du kan være trygg når du selv plukker sopp som smørsopp, matrisker, røykesopp, piggsopp, skjellpigg, matblekksopp…
Kl 11:00: Vi tilbereder en speltotto med sopp vi har plukket under vår siste skogstur dagen før kurset. Det kan være en blanding av steinsopp, rødskrubb, og kanskje til og med noen mer sjeldne soppvarianter, avhengig av hva skogen har å tilby dagen før
Kl 12:00: Lunsj i vinterhagen med vår hjemmelagde speltotto og andre deilige retter, som hjemmesyltet grønnsaker, hjemmelaget ost og råkostsalat. Etter lunsj kan du bli med på en tur rundt småbruket for å se hvordan dyrene lever og hvordan vi dyrker våre grønnsaker, bær og frukt.
Kl 13:00: Vi fortsetter med å lære om andre sopper som er spennende å ha med i kurven hjem og ser på muligheter med de. Vi fortsetter med å gjennomgå de mest farlige og uspiselige artene av sopp i Norge, samt de artene som kan være litt skumle å forveksle med spiselige sopp. Dette vil hjelpe deg med å identifisere hva som ikke bør plukkes og havne i kurven din.
Kl 14.30 : Vi diskuterer ulike konserveringsmetoder og smaker på noen delikatesser som steinsoppolje, syltet risker, rødvinsteinsopp og flere. Deretter setter vi i gang med konservering selv og lager sopp-soya med skjellpiggsopp, som passer ypperlig til kjøtt, gryter, sauser og supper.
Kl 15:30: En velfortjent kopp kaffe eller chagate i vinterhagen, vi går gjennom eventuelle siste spørsmåler, anbefaler litteratur for videre læring.
Kl 16:00: Avslutning. Alle får med seg et kurshefte med bilder og beskrivelser av ulike sopparter og spennende oppskrifter, samt de rettene vi har laget sammen på kurset.
Pris: 2490 kr per person. Maks 10 deltakere.
Hjertelig velkommen på kurs!
Kursholderen er norsk-franske Karin Schiano, som bor på et småbruk og har lang erfaring med mat og gode råvarer. Karin har jobbet som kokk i flere år på gourmetrestauranter og har utdannelse innen hotellbransjen. Hun har bodd både i Frankrike og Norge og brenner for å inspirere andre til å lage fantastisk god mat hjemme. Karin er lidenskapelig opptatt av lokale råvarer, helst selvplukkede eller egenproduserte, og hun gleder seg til å dele sin kunnskap og kjærlighet til mat med dere. Det er bare å glede seg!
Hjertelig velkommen på kurs!
Trenger du mer info? Still et spørsmål: