
Er du glad i sopp, men holder deg mest til kantarell og steinsopp? Ønsker du å lære hvordan du kan konservere sopp og bli inspirert til å sanke nye arter? Da er dette kurset perfekt for deg!
Vi utforsker ulike sopparter og lærer flere metoder for å bevare dem – tørking, forvelling før frysing, steking, sylting, saltlake, hermetisering og mer. Etter kurset vil du ha den nødvendige kunnskapen til å ta vare på sopphøsten og nyte smaken av sopp hele året.
Du vil også lære hvilke sopper som passer best til ulike retter, slik at du kan løfte matlagingen din med nye smaker og teksturer. Dagen før kurset har vi sanket flere sopparter, slik at du kan bli trygg på å identifisere og bruke nye sopper. Etter kurset vil du være ivrig etter å dra ut i skogen igjen for å finne mer sopp – og ikke minst lage spennende retter og konserveringer!
Dagens program
Kl. 09:30 – VELKOMST
Vi starter dagen med hjemmelaget fruktpai og kaffe, samt en kort introduksjon til dagens tema.
Kl. 10:00 – HERMETISERING – PROVENCE-RISKER
Vi lager en rett med matrisker, inspirert av Provence, med rødvin, timian og hvitløk. Soppen legges i en smakfull rødvinslake, som skal modnes i noen uker før den er klar til å nytes. Vi lærer også om andre metoder for konservering av sopp, hvilke arter som egner seg best, og hvilke krydder og urter som fremhever smaken.
Kl. 10:30 – SOPPVERDEN & NYE SOPPARTER
Vi går gjennom soppens livssyklus, hvor og når du kan finne ulike arter, og hva du bør se etter i skogen. Vi utforsker ulike grupper av matsopp, deres kjennetegn og bruksområder. Du lærer å identifisere enkle, trygge sopparter som smørsopp, matrisker, røykesopp, piggsopp, skjellpigg og matblekksopp, og mer ,slik at du blir tryggere på å sanke sopp selv.
Kl. 11:00 – STEKING – SPELTOTTO MED SKRUBBER
Vi tilbereder en smakfull speltotto med sopp sanket dagen før. Avhengig av hva skogen har å by på, bruker vi for eksempel steinsopp, rødskrubb og brunskrubb – eller kanskje noen sjeldne varianter.
Kl. 12:00 – LUNSJ I VINTERHAGEN
Vi nyter vår hjemmelagde speltotto sammen med hjemmelaget mat som syltede grønnsaker, ost og råkostsalat. Etter lunsj kan du bli med på en omvisning på småbruket, hilse på dyrene og se hvordan vi dyrker våre egne grønnsaker, bær og frukt.
Kl. 13:00 – ANDRE SPISELIGE ARTER & DE MEST GIFTIGE SOPPENE
Når du kjenner de mest giftige soppene, blir du tryggere på sanking! Vi går gjennom arter som kan forveksles med matsopp og lærer hvordan du unngår feil. Vi ser også på andre spennende sopper du kan ha med i kurven hjem, og hvordan de best kan brukes.
Kl. 14:30 – SOPPSOYA – MED FURUSKJELLSPIGG
Vi utforsker ulike konserveringsmetoder og ser hvilken sopp som egner seg best til de ulike teknikkene. Deretter lager vi soppsoya med skjellpiggsopp – en umamibombe som passer perfekt til kjøtt, gryter, sauser og supper.
Kl. 15:30 – KAFFE & TE
En velfortjent pause med kaffe eller chagate i vinterhagen. Vi går gjennom eventuelle siste spørsmål og gir anbefalinger for videre læring.
Kl. 16:00 – AVSLUTNING
Alle får med seg et kurshefte med bilder og beskrivelser av ulike sopparter, spennende oppskrifter og de rettene vi har laget sammen på kurset.
Pris: 2490 kr per person. Maks 12 deltakere.
Hjertelig velkommen på kurs!
Kursholderen er norsk-franske Karin Schiano, som bor på et småbruk og har lang erfaring med mat og gode råvarer. Karin har jobbet som kokk i flere år på gourmetrestauranter og har utdannelse innen hotellbransjen. Hun har bodd både i Frankrike og Norge og brenner for å inspirere andre til å lage nydelig god mat hjemme. Karin er lidenskapelig opptatt av lokale råvarer, helst selvplukkede eller egenproduserte, og hun gleder seg til å dele sin kunnskap og kjærlighet til mat med dere.
Trenger du mer info? Still et spørsmål: