Event: Soppkurs – høstens skatter

Soppkurs – høstens skatter
sep
14

Liker du sopp, men tør du ikke plukke mer enn kantarell, steinsopp og kanskje en håndfull til? Vil du lage mer spennende mat med sopp, lære å konservere dem og bli inspirert til å dra på leting er nye sopp da er dette kurset noe for deg!

kl 9:30 Vi starter med velkomst, hjemmelaget fruktpai og kaffe, og en kort introduksjon om hva sopp er og om den spennende soppverden.

kl 10:00 Vi starter med å sylte fåresopp som du kan finne i skogen på denne tiden av året. Fåresopp blir noen ganger blitt sett ned på og blir ikke plukket, det er synd for det er en sopp som er ypperlige å konservere. Syltingen blir klar til å spises om noen uker, så dere får den med hjem til videre modning/sylting.

kl 10:30 Vi begynner med teori om soppens liv, hvor du kan finne sopp i skogen og hvordan det er lettest å plukke sopp. Vi går gjennom forskjellig grupper og typer matsopp, deres kjennetegn og egenskaper. Og du lærer om flere spiselige arter som er enkle å kjenne igjen slik at du kan være trygg når du selv plukker sopp som smørsopp, matrisker, piggsopp, matblekksopp…  Å plukke sopp er som å gå på skattejakt i skogen. Du vet aldri hva du finner og det er en fantastisk måte å komme seg ut på tur på!

kl 11:00 Vi lager en speltotto med soppen vi har funnet på vår siste skogstur dagen før kurset. Det kan være en blanding av steinsopp, rød skrubb, røyksopp og kanskje noen litt mer sjeldne sopper, alt avhengig av hva skogen har bydd på dagen før.

kl 12:00 Lunsj i vinterhagen med vår egenlagde speltotto, og hjemmelaget og hjemmeprodusert mat. Hjemmesyltet frukt, hjemmelaget ost, en god hjemmedyrket råkostsalat og spekepølse er noe av det som garantert vil stå på bordet. Etter lunsj kan de som vil bli med på en liten rundtur rundt småbruket for å se hvordan dyrene lever her og grønnsaker, sopp, bær, og frukt vokser her.

kl 13:00 Vi fortsetter med å gå gjennom de mest farlige og uspiselig arter av sopp i Norge. Og de arter som kan være litt skumle å forveksle spiselige sopp med, slik at du vet hva som skal ikke skal i kurven.

kl 13:30 Konservering er neste tema og vi skal smake oss gjennom steinsoppolje, innbakte mørkler og andre godsaker.

kl 14.00 Etter all smaking, skal vi i gang med konservering selv: vi lager sopp-soya med skjellpiggsopp.

kl 14.45 Nå skal vi lage Provence-riske med timian og hvitløk og legge den i en deilig rødvinslake til middagen hjemme.

kl 15.30 Vi setter oss i vinterhagen med en kopp kaffe eller litt chaga te og går gjennom deres siste spørsmål, mulig litteratur hvis man vil lære mer, og muligheter å være med på en sopptur.

kl 16.00 Avslutning. Alle får med seg ett kurshefte med bilder og beskrivelse av forskjellig sopparter og spennende oppskrifter, samt det dere har laget selv på kurset av soppretter.

Pris: 2490 kr per deltaker. Maks 10 deltakere.

Kurset holdes på Lizas Småbruk, som ligger i Jevnaker kommune, 1 time nord for Oslo. Kart og adresse. Tog: Vi henter ved togstasjon (Lunner på Gjøvikbanen), bussholdeplass og busstasjon.

Kursholder er Norsk-Franske Karin Schiano. Karin bor på småbruk og er glad i sopp. Men hun har også gjort mye annet. Hun har bl a jobbet som kokk i mange år i gourmetrestauranter, er utdannet i hotellbransjen og elsker å inspirere folk. Hun har bodd i både Frankrike og Norge. Men det viktigste er at hun brenner for fantastisk god hjemmelaget mat med lokale helst selvplukkede eller selvdyrkede råvarer. Her er det bare å glede seg!

Velkommen!

Trenger du mer info? Still et spørsmål: