Event: SOPPKURS

SOPPKURS
sep
06

Er du glad i sopp, men føler deg litt begrenset til de vanligste typene som kantarell og steinsopp? Vil du lære å konservere sopp og bli inspirert til å sanke nye arter? Da er dette kurset perfekt for deg!

På kurset vil vi ikke bare utforske ulike sopparter, men også lære flere metoder og triks for å konservere dem når du kommer hjem med en rik høst. Vi vil se på tørking, forvelling før frysing, steking, sylting, saltlake, hermetisering og konfitering. Dette kurset vil gi deg den nødvendige kunnskapen til å ta vare på soppene dine og glede deg over dem hele året.

Vi vil også se på hvilke sopp som passer best til ulike retter, slik at du kan ta din matlaging til neste nivå med de fantastiske smakene og teksturene soppene har å tilby. Dagen før kurset sanket vi flere sopparter slik at du kan lære og bli trygg på nye sopper. Etter dette kurset vil du være ivrig å dra ut i skogen igjen for å finne mer deilige sopp

Kl 9:30: Vi starter dagen med velkomst, hjemmelaget fruktpai og kaffe, en kort introduksjon til den spennende verden av sopp.

Kl 10:00: Vi fortsetter med å sylte fåresopp, en undervurdert delikatesse som egner seg utmerket for konservering. Etter noen uker vil syltingen være klar til å nytes, og du får med deg et glass hjem for videre modning. Vi vil lære metoden for å sylte andre typer sopp og hvilke krydder og urter som passer best til ulike varianter.

Kl 10:30: Vi går gjennom soppens livssyklus, hvor du kan finne dem i skogen, når er de best i sesongen og hva du skal se etter for å finne de. Vi går også gjennom forskjellig grupper og typer matsopp, deres kjennetegn og egenskaper. Og du lærer om flere spiselige arter som er enkle å kjenne igjen slik at du kan være trygg når du selv plukker sopp som smørsopp, matrisker, røykesopp, piggsopp, skjellpigg, matblekksopp…

Kl 11:00: Vi tilbereder en speltotto med sopp vi har plukket under vår siste skogstur dagen før kurset. Det kan være en blanding av steinsopp, rødskrubb, og kanskje til og med noen mer sjeldne soppvarianter, avhengig av hva skogen har å tilby dagen før

Kl 12:00: Lunsj i vinterhagen med vår hjemmelagde speltotto og andre deilige retter, som hjemmesyltet grønnsaker, hjemmelaget ost og råkostsalat. Etter lunsj kan du bli med på en tur rundt småbruket for å se hvordan dyrene lever og hvordan vi dyrker våre grønnsaker, bær og frukt.

Kl 13:00: Vi fortsetter med å gjennomgå de mest farlige og uspiselige artene av sopp i Norge, samt de artene som kan være litt skumle å forveksle med spiselige sopp. Dette vil hjelpe deg med å identifisere hva som ikke bør plukkes og havne i kurven din.

Kl 14.00: Vi diskuterer ulike konserveringsmetoder og smaker på noen delikatesser som steinsoppolje, syltet risker, rødvinsteinsopp og flere. Deretter setter vi i gang med konservering selv og lager sopp-soya med skjellpiggsopp, som passer ypperlig til kjøtt, gryter, sauser og supper.

Kl 14:45: Nå skal vi lage den siste oppskriften med matrisker, en rett inspirert av Provence med timian og hvitløk. Den vil bli lagt i en herlig rødvinslake som skal stå og utvikle seg i noen uker før den er klar til å nytes.

Kl 15:30: En velfortjent kopp kaffe eller chagate i vinterhagen, vi går gjennom eventuelle siste spørsmåler, anbefaler litteratur for videre læring.

Kl 16:00: Avslutning. Alle får med seg et kurshefte med bilder og beskrivelser av ulike sopparter og spennende oppskrifter, samt de rettene vi har laget sammen på kurset.

Pris: 2490 kr per person. Maks 10 deltakere.

Kursholder er Norsk-Franske Karin Schiano. Karin bor på småbruk og elsker sopp. Men hun har også gjort mye annet. Hun har bl a jobbet som kokk i mange år i gourmetrestauranter, er utdannet i hotellbransjen og elsker å inspirere folk. Hun har bodd i både Frankrike og Norge. Men det viktigste er at hun brenner for fantastisk god hjemmelaget mat med lokale helst selvplukkede eller selvdyrkede råvarer. Her er det bare å glede seg!

Hjertelig velkommen på kurs!

Trenger du mer info? Still et spørsmål: