Event: Soppkurs – høstens skatter

Soppkurs – høstens skatter
okt
13

Dette kurset er helt nytt og vi er kjempespente over å kunne tilby det! Siden det er et helt nytt kurs, så håper vi at dere har lyst å bli prøvekaninene våre. Og prisen er under halvparten av vanlig pris. Sopp er vi trygge på, så risikoen ligger ikke der, men programmet vil muligens måtte endres underveis hvis vi ikke finner soppen vi ønsker eller hvis vi finner ut at vi har tid til overs (da lager vi bare enda en flott deilige soppretter!). Hjertelig velkommen på vår første soppkurs!

Liker du sopp, men tør du ikke plukke mer enn kantarell, steinsopp og kanskje en håndfull til? Vil du lage mer spennende mat med sopp, lære å konservere dem på andre måter (soyasaus!) og bli inspirert til å dra på leting er nye sopp da er dette kurset noe for deg!

kl 9:30 Vi starter med velkomst, hjemmelaget fruktpai og kaffe, og en kort introduksjon om hva sopp er og om den spennende soppverden.

kl 10:00. Vi starter med å sylte blåridderhatt, en vakker lilla sopp som du kan finne i skogen på denne tiden av året. Denne retten blir ferdig til jul, så dere får den med hjem til videre modning/sylting.

kl 10:30 Vi begynner med teori om soppens liv, hvor du kan finne sopp i skogen og hvordan det er lettest å plukke sopp. Vi går gjennom forskjellig grupper og typer matsopp, deres kjennetegn og egenskaper. Og du lærer om flere spiselige arter som er enkle å kjenne igjen slik at du kan være trygg når du selv plukker sopp. Å plukke sopp er som å gå på skattejakt i skogen. Du vet aldri hva du finner og det er en fantastisk måte å komme seg ut på tur på!

kl 11:00: Vi lager en speltotto med soppen vi har funnet på vår siste skogstur dagen før kurset. Det kan være en blanding av traktkantharell, mat-risker, blå ridderhatt og kanskje noen litt mer sjeldne sopper, alt avhengig av hva skogen har bydd på dagen før.

kl 12:00 Lunsj i vinterhagen med vår egenlagde speltotto, og masse hjemmelaget og hjemmeprodusert mat. Hjemmesyltet frukt, hjemmelaget ost, en god hjemmedyrket råkostsalat og hjemmespeket pølse er noe av det som garantert vil stå på bordet. Etter lunsj kan de som vil bli med på en liten rundtur rundt småbruket for å se hvordan dyrene lever her og grønnsaker, sopp, bær, og frukt vokser her.

kl 13:00 Vi fortsetter med å gå gjennom de mest farlige og uspiselig arter av sopp i Norge. Og de arter som kan være litt skumle å forveksle spiselige sopp med, slik at du vet hva som skal ikke skal i kurven.

kl 13:30 Konservering er neste tema og vi skal smake oss gjennom steinsoppolje, innbakt mørkler, syltet fåresopp og andre norske og franske godsaker.

kl 14.00: Etter all smaking, skal vi i gang med konservering selv: vi lager sopp-soya med furuskjells-piggsopp.

kl 14.45: Nå skal vi lage Provence-riske med timian og hvitløk og legge den i en deilig rødvinslake til middagen hjemme.

kl 15.30: Vi setter oss i vinterhagen med en kopp kaffe og går gjennom deres siste spørsmål, mulig litteratur hvis man vil lære mer, og muligheter å være med på en sopptur.

16.00: Avslutning. Alle får med seg ett kurshefte med bilder og beskrivelse av forskjellig sopparter og spennende oppskrifter, samt det dere har laget selv på kurset av soppretter.

Pris: 950 kr per deltaker (vanlig pris er 1950kr). Maks 8 deltakere.

Kurset holdes på Lizas Småbruk, som ligger i Jevnaker kommune, 1 time nord for Oslo. Kart og adresse. Tog: Vi henter ved togstasjon (Lunner på Gjøvikbanen), bussholdeplass og busstasjon.

Kursholder er Norsk-Franske Karin Schiano. Karin bor på småbruk og er glad i sopp. Men hun har også gjort mye annet. Hun har bl a jobbet som kokk i mange år i gourmetrestauranter, er utdannet i hotellbransjen og elsker å inspirere folk. Hun har bodd i både Frankrike og Norge. Men det viktigste er at hun brenner for fantastisk god hjemmelaget mat med lokale helst selvplukkede eller selvdyrkede råvarer. Her er det bare å glede seg!

Velkommen!

Trenger du mer info? Still et spørsmål: