Event: Fermentering – fullbooket

Fermentering – fullbooket
jun
16

Dette kurset er fullbooket. Har du lyst å delta? Vi holder samme kurs 1. desember. Der er det mye plass enda. Velkommen på kurs!

Mye av maten vår er fermentert. Brød, melk, sjokola, vin, spekepølser, surkål, yoghurt, ost, sylteagurk er bare noen forebilder av ting som (ofte) er fermentert.

Fermentering gir nye smaker (mel smaker ikke det samme som brød…), men gjør også nedbryttingsjobben for magen vår lettere.

Denne dagen skal vi lære en del av de gamle fermenteringsteknikker.

Dagen ser omtrent slik ut:

9:30 Velkomst med te, kaffe, hjemmelaget kake og introduksjon i fermenteringsverden.

10:00 Vi setter en deig et surdeigsbrød. Vi lager en starter selv og behandler teorien rundt bakteriene og gjærsoppene i surdeigstarteren din, hvordan du starter en, hvordan du vedlikeholder en surdeigsstarter og hvordan du kan ta en pause fra den.

11:00 Vi begynner å lage kefir med kefirkorn og fersk melk og går inn i forskjellen mellom vannkefirkorn og melkekefirkorn, hva de er og hvordan de lever. Har vi god nok tid, starter vi også en syrnet melk med melkesyrebakterier. Vi vil selvfølgelig gå inn på smakstilsetninger, varianter man kan lage og hvordan man kan vedlikeholde kefir starteren sin hjemme.

12:15 Lunsj i vinterhagen med masse hjemmelaget og hjemmeprodusert mat, hvorav mye fermentert. Hjemmefermentert surkål, hjemmelaget ost og hjemmespeket pølse er noe av det som vil stå på bordet. Etter lunsj kan de som vil bli med på en liten rundtur rundt småbruket for å se hvordan dyrene lever her og grønnsaker, bær og frukt vokser her.

 

13:15 Vi setter i gang med grønnsaksfermentering og lager surkål. Vi snakker oss gjennom prosessen videre hjemme, hva som skjer i grønnsakene mens de fermenteres, hvilken andre grønnsaker man kan fermentere og andre varianter man kan prøve ut.

14:15 Vi fortsetter med grønnsaksfermentering og lager en kimchi (en koreansk variant fermenterte grønnsaker). Den smaker godt og imens lærer vi enda mer om hvordan å fermentere forskjellige grønnsaker og prosessen videre hjemme.

15:15 Vi baker ut surdeigsbrødene våre i ovnene. Mens de blir ferdig, tar vi oss en kopp kaffe med hjemmelaget kjeks i vinterhagen og går gjennom utstyr og litteratur for de som ønsker å lese mer. Vi tar også en oppsummering rundt alle startere dere får med dere.

15:45 Surdeigsbrødene ut av ovnene. Vi begynner å pakke alle startere våre. Alle får med seg hjem surdeigsbrød, melkekefirkorn, melkesyrekultur, surdeigstarter, surkål og kimchi. Oppskriftshefte følger også med.

16:00 Avslutning

Pris: 2200 per deltaker. Maks 10 deltakere.

Kurset holdes på Lizas Småbruk, som ligger i Jevnaker kommune, 1 time nord for Oslo. Kart og adresse.

Tog, buss: Vi henter gjerne ved Lunner stasjon, bussholdeplass eller flybussholdeplassen. Spør gjerne hvis du trenger litt hjelp å finne riktig buss/tog.

Velkommen!

Trenger du mer info? Still et spørsmål: