Fra frodige skoger til blomstrende enger, vi skal lære å kjenne igjen en rekke ville vekster, hvor de vokser, hvordan sanke og oppbevare de. Og og ikke minst hvordan de kan forvandles til herlig mat. Under veiledning av vår kokk, Karin som også er nyttevekstkyndige vil vi bearbeide disse naturlige ingrediensene til herlige retter som vi skal nytte sammen til lunsj eller som dere tar med hjem. Bli med på en reise gjennom smaker, dufter og farger!
Program for dagen :
09.30: Velkomst med kaffe og bjørkesevje, hjemmelaget parkslirekneskuddpai. Vi starter med introduksjon om ville vekster.
10.00: Vi begynner med brennesle, en plante ofte oversett på grunn av sine stikkende egenskaper, men så rikt på næringsstoffer. Deretter går vi videre til skvallerkål, en undervurdert plante som vi vanligvis ikke vil ha i hagene våre, men som er fantastisk i matlaging. Mange av oss har også karvekål i hagen uten å være klar over det, en nydelig plante hvor du kan bruke rotten, bladene, blomsten og frøene. Vi skal lage en deilig brenneslesuppe med skvallerkål og karvekål, samtidig som vi diskuterer ulike ville vekster og når og hvor de bør sankes.
11.15 Geitramsblomster kan bli til en fantastisk saft, men på denne tiden av året finner vi kun geitramsskudd. Skuddene har en smak lik asparges, og vi skal lage geitramsskudd med gjøkesyresmør, pyntet med ville blomster. I tillegg vil vi diskutere hvordan man sanker ville vekster og hvilken deler av de forskjellige plantene som er spiselige.
11.45: Rognetrær gir ikke bare bær til fuglene; om våren gir de også unge skudd med en nydelig smak av marsipan. Vi skal lage en panacotta med rogneskudd. Deretter skal vi lage mjødurtsukker med mjødurtblomst, som vi skal blande med bær for å toppe panacottaen vår senere etter den har stivnet. I tillegg vil vi diskutere lagrings- og konserveringsmetoder for ville vekster.
12.30: Lunsj i vinterhagen med vår hjemmelagde brenneslesuppe, geitramsskudd og andre godsaker fra småbruket, som surdeigsbrød, hjemmelagde syltetøy, spekepølser og oster. Etterpå kan de som ønsker det, bli med på en tur rundt småbruket for å se hvordan vi dyrker grønnsaker og hvordan dyrene lever her.
13.30: Vi fortsetter med granskudd, skogens smak! Det er utrolig mye du kan lage med dem: syltet, fermentert, eddik, sirup, salt … I dag skal vi lage granskudd sirup slik at dere kan ta det med hjem. Vi vil også gå gjennom ulike metoder for å fremheve smakene i ville vekster, som tørking, safting, sirupkoking, eddik, salt og oljeinfusjon.
14.15: Dersom vi er heldige nok til å være på riktig tidspunkt for å sanke strutsevinge, skal vi å lage tempura av dem. Strutsevinge er en bregne med delikate, unge skudd rundt denne tiden av året, og vi skal lære dere å bli bedre kjent med denne planten for å kunne gjenkjenne den sikkert. Alternativt kan vi også lage en smakfull pesto ved å blande ulike ville vekster, slik som marikåpe, kløver, engkarse og meldestokk og flere.
14.45 Nå som panacottaene våre har stivnet, skal vi lage de ferdig med bær og mjødurtsukker, slik at de er klare til å nytes i kveld.
15.00: Vi drar ut på småbruket for å finne og lære om flere ville vekster, som ryllik, engkarse, dunkjempe, tunbalderbrå og sisselrot og andre vi finner.
15.30: Nå er det tid for å nyte chaga-te med ville vekster kjeks. Det blir også mulighet til å få tips om litteratur og andre oppskrifter med ville vekster.
16.00: Alle deltakerne får et kurshefte som inneholder detaljerte beskrivelser av mange forskjellige ville vekster, samt flere spennende oppskrifter. Dette heftet vil være en verdifull ressurs for videre utforskning og kreativitet med ville vekster hjemme på kjøkkenet.
Programmet er omtrentlig. Vi vet aldri hva vi finner å plukke dagen før kurset. Men vi lover deg masse ny kunnskap, god mat og god stemning!
Pris: 2 490 kr per person. Maks 10 deltakere.
Kursholderen er norsk-franske kokken Karin Schiano. Karin er ikke bare lidenskapelig opptatt av mat; hun har også bred erfaring fra restauranter og hotellbransjen. Hun har bodd både i Frankrike og Norge og elsker å hjelpe folk med å lage fantastisk mat med lokale, helst selvplukkede eller selvdyrkede råvarer. Vi gleder oss til å se deg!
Velkommen!