Event: MAT FRA VILLE VEKSTER

MAT FRA VILLE VEKSTER
mai
24

Bli med på et kurs om ville vekster – fra natur til tallerken!
Fra frodige skoger til blomstrende enger: Lær å kjenne igjen ville vekster, hvor de vokser, hvordan de sankes og oppbevares, og ikke minst hvordan de kan forvandles til herlige retter. Dagen før kurset sanker vi et bredt utvalg av vekster, slik at du får lære om mange forskjellige planter. Under veiledning av vår kokk og nyttevekstkyndige, Karin, vil vi bearbeide disse naturlige råvarene til smakfulle retter som vi nyter sammen til lunsj – eller som du kan ta med hjem.

Program for dagen:

Kl 09.30: Velkomst med kaffe og bjørkesevje, samt hjemmelaget parkslirekneskuddpai. Vi starter med en introduksjon til ville vekster og dagens program.

Kl 10.00: Vi begynner med brennesle – en næringsrik plante ofte oversett på grunn av sine stikkende egenskaper. Deretter lærer vi om skvallerkål og karvekål, to undervurderte planter med stor nytte i matlaging. Sammen lager vi en deilig brenneslesuppe med skvallerkål og karvekål, mens vi diskuterer når og hvor ulike ville vekster bør sankes.

Kl 11.15: Geitramsskudd, med sin smak av asparges, blir til en rett med gjøkesyresmør og ville blomster. Samtidig går vi gjennom hvilke deler av planter som er spiselige og hvordan de sankes på riktig måte.

kl 11.45: Hvis vi er midt i sesongen, sanker vi strutsevinge, en bregne med delikat skudd som smaker nydelig. Vi gratinere de sammen med løvetann knopper . Alternativt lager vi pesto med en blanding av vekster som marikåpe, kløver, engkarse og meldestokk.

Kl 12.30: Lunsj i vinterhagen! Vi serverer brenneslesuppe, geitramsskudd, strutsevinge sammen med delikatesser fra småbruket som surdeigsbrød, hjemmelaget syltetøy, spekepølser og oster. Etter lunsj kan du bli med på en kort tur rundt småbruket for å lære mer om hvordan vi dyrker grønnsaker og holder dyrene våre.

Kl 13.30: Vi bruker unge rogneskudd – som smaker marsipan – til å lage en panacotta, toppet med bær og mjødurtsukker. Du lærer også om lagring og konservering av ville vekster, slik at du kan bruke dem gjennom hele året.

Kl 14.15: Skogens smak – granskudd! Vi lager granskuddsirup og utforsker hvordan disse kan brukes i ulike oppskrifter. Du lærer også metoder for å fremheve smakene i ville vekster, som tørking, safting, sirupkoking, eddik, salt og oljeinfusjon.

Kl 14.45: Vi fortsetter med panacottaen og gjør klart bær og mjødurtsukker – det blir perfekt til kveldens dessert.

Kl 15.00: Vi drar ut på småbruket og lærer om flere ville vekster, som ryllik, engkarse, dunkjempe, tunbalderbrå og sisselrot – eller det vi finner i sesong.

Kl 15.30: Tid for å nyte en kopp chaga-te og hjemmelagde kjeks med ville vekster. Vi avslutter med tips om litteratur og oppskrifter for videre utforsking.

Kl 16.00: Alle deltakere får et kurshefte med detaljerte beskrivelser av ville vekster og spennende oppskrifter.

Merk: Programmet kan variere noe, avhengig av hva vi finner dagen før kurset. Vi lover deg masse ny kunnskap, fantastisk mat og god stemning!

Pris: 2 490 kr per person. Maks 10 deltakere

Hjertelig velkommen på kurs!

 

Kursholderen er norsk-franske Karin Schiano, som bor på et småbruk og har lang erfaring med mat og gode råvarer. Karin har jobbet som kokk i flere år på gourmetrestauranter og har utdannelse innen hotellbransjen. Hun har bodd både i Frankrike og Norge og brenner for å inspirere andre til å lage fantastisk god mat hjemme. Karin er lidenskapelig opptatt av lokale råvarer, helst selvplukkede eller egenproduserte, og hun gleder seg til å dele sin kunnskap og kjærlighet til mat med dere. Det er bare å glede seg!

Trenger du mer info? Still et spørsmål: