Event: VILLE VEKSTER & MAT

VILLE VEKSTER & MAT
jun
12

Det er en helt egen glede i å komme hjem med en kurv full av naturens råvarer. Ville vekster gir ikke bare smak og næring, men også en følelse av mestring og tilknytning til naturen. Det er både beredskap, bærekraft og hverdagsglede i å vite hva du kan sanke – og hvordan du bruker det.

På dette kurset lærer du å kjenne igjen, sanke, bearbeide og bruke ville vekster – fra skog og eng til gryte og glass. Dagen før kurset sanker vi et bredt utvalg ville vekster, slik at du får lære om mange ulike planter.

Sammen med kokk og nyttevekstkyndige Karin, bearbeider vi råvarene til spennende måltider som vi nyter til lunsj, eller tar med hjem. Kurset kombinerer teori og praksis og gir deg trygghet og inspirasjon til å bruke ville vekster i hverdagen.

DAGENS PROGRAM

Kl. 09:30 – VELKOMST
Vi starter dagen med en kopp kaffe og bjørkesevje, eller en te fra ville vekster samt hjemmelaget parkslirekneskuddpai. 

Kl. 10:00 – VILLE VEKSTER SUPPE
Vi starter med brennesle – en næringsrik, men ofte oversett plante. Deretter lærer vi om skvallerkål og karvekål, to ugress med overraskende matpotensial. Sammen lager vi en smakfull ville vekstersuppe og snakker om når og hvordan vekstene bør sankes.

Kl. 11:15 – GRILLET GEITRAMS & GJØKESYRESMØR
Vi griller geitramsskudd – en delikatesse med smak av asparges – og serverer dem med gjøkesyresmør og ville blomster. Samtidig snakker vi om hvilke plantedeler som kan spises og gode sankerutiner.

Kl. 11:45 – GRATINERTE STRUTSEVINGER & LØVETANNKNOPPER
Vi lager gratinerte strutsevinger (forvellet og fryst fra sesong) og løvetannknopper – og lærer hvordan du kan bruke strutseving som syltet, fermentert, i kimchi og ville «knopper» i mat. 

Kl. 12:30 – LUNSJ
Vi samles til lunsj med dagens retter, servert med surdeigsbrød og annet tilbehør laget med ville vekster. Etter lunsj kan du bli med på en liten tur rundt småbruket for å se hvordan vi dyrker og holder dyr.

Kl. 13:30 – ROGNESKUDD PANNACOTTA & MJØDURTSUKKER
Vi lager en panna cotta med unge rogneskudd med sin marsipanlignende smak, toppet med bær og mjødurtsukker. Vi snakker også om konservering og lagring av ville vekster.

Kl. 14:15 – GRANSKUDDSIRUP
Vi lager granskuddsirup og lærer ulike teknikker for å ta vare på ville vekster: tørking, safting, eddik, olje- og saltinfusjoner og ikke minst, hvordan smakene kan forsterkes.

Kl. 15:00 – SANKETUR PÅ GÅRDEN
Vi går en tur og ser etter vekster som ryllik, smørbukk, dunkjempe, tunbalderbrå, vårpengeurt, sisselrot – eller det som sesongen byr på.

Kl. 15:30 – KAFFEPAUSE
Vi samler oss rundt en kopp te og hjemmelagde kjeks med ville vekster. Vi tar opp siste spørsmål og gjør klart pannacotta og sirup til å ta med hjem.

Kl. 16:00 – AVSLUTNING
Du får med deg pannacotta, granskuddsirup, oppskriftshefte og masse ny inspirasjon fra en dag ute i det grønne.

Passer kurset for meg?

Kurset passer for alle som er nysgjerrige på ville vekster – enten du er helt nybegynner, allerede har sanket litt, eller ønsker ny inspirasjon til hvordan du kan bruke det du finner i naturen. Du trenger ingen forkunnskaper, bare nysgjerrighet og lyst til å lære. Vi tilpasser innholdet etter sesong, nivå og deltakernes interesser.


Pris : 2790 kr per person.
Maks 12 deltager.

Kurset holdes på Finnerud gård, kun 5 minutter fra våre tidligere kurslokaler (vi flytter 1. august 2025). Gården ligger i Jevnaker kommune, omtrent 1 time nord for Oslo. 
Hjertelig velkommen på kurs !

 

Kursholderen er Karin Schiano. Halvt fransk, halvt norsk – og 100 % matentusiast. Hun har vært kokk, bor på småbruk, sanker i skogen og elsker å vise at ekte matlaging ikke trenger å være vanskelig – bare gøy og smakfullt! Kursene hennes er fulle av energi, kunnskap og gode smaker fra naturen rundt oss. Med smittende engasjement og lang erfaring gjør hun det lett å lære – og lyst å prøve selv.

Trenger du mer info? Still et spørsmål: