Event: Mat fra ville vekster

Mat fra ville vekster
jun
14

Har du lyst å bli med på en dag med spede unge blader, flotte spiselige blomster og duftende nyskudd?

På denne tiden av året har alle planter skudd fart og de irrgrønne skudd, blader og blomsterknopper smaker nydelig. Skogen, hager , fjell og strand er fult av herlige smaker og masse sunne næringsstoffer. I dag skal vi lære om en del av de, hvordan du kjenner dem igjen, hvor de vokser, hvordan de sankes, men også hvordan de forvandles til nydelig mat. Vi skal lage flere spennende retter sammen med dere under veiledning av vår fransk-norske kokk Karin som er nyttevekstkyndige, med planter som skvallerkål, geitramsskudd, rognebærskudd ,og mye mer, som vi skal spise sammen etterpå!

Få kunnskap om ville vekster, og lær om hvordan bruke de. Bli med på en reise med smaker, lukter og farger!

kl 9:30 Vi starter med velkomst, hjemmelaget parkslirekne skudd pai , kaffe og kort introduksjon om ville vekster.

kl 10:00 Brennesle er ofte mislikt fordi den stikker og dyr lar den ofte stå til den er tørket for å unngå giften dens. Men, brennesle inneholder en høy konsentrasjon av næringsstoffer og er blodrensende. I middelalderen var den så populær at den ble dyrket i de fleste kjøkkenhagen. Skvallerkål er enda en undervurdert eller til og med mislikt plante. Den vokser gjerne i de fleste hager og bugner av vitamin C. Vi skal i gang med å lage en brennesle suppe med skvallerkål og karvekål. Mens den står og putrer går vi inn på en del forskjellige vekster som finnes og når forskjellige vekster kan sankes (eller ikke bør sankes).

kl 11:00 Geitrams blomster blir til flott saft. Men på denne tiden av året, så finner du kun geitramsskudd. Skuddene smaker litt som asparges og vi skal lage geitramsskudd med gjøkesyre smør og pynt litt med noen ville blomster. I tillegg skal vi snakke om hvordan å sanke ville vekster, hvor de vokser og hvilken deler av de forskjellige planter som kan spises.

kl 11.30 Rogn er et tre de fleste kjenner til. Fuglene er helt gale etter bærene, og mange mennesker sanker de også for å lage geleer. På våren får rognetreet unge skudd, akkurat som alle andre planter. Skuddene smaker marsipan. Vi skal lage en creme brulée med rogneskudd, også lage mjødurt sukker med blomstene som vi skal karamellisere oppå Creme brulée. Mjødurt smaker som vanilje og vil gi nydelig smak til sukker. Mens creme bruléen stivner diskuterer vi hvordan de forskjellige ville vekster kan oppbevares og behandles for å bli enda bedre og øke bruksperioden.

kl 12:30 Lunsj ved langbordet i vinterhagen med vår selvlagde brenneslesuppe, geitramsasparges  samt mye annet godt hjemmelaget og hjemmeprodusert fra småbruket, slik som surdeigsbrød, hjemmelagde syltetøyer, spekepølser, oster, mm. Løvetannsalat, bjørkesevje  vil også stå på bordet til å smake. Etterpå kan de som ønsker bli med en rundtur på småbruket for å se hvordan vi dyrker grønnsaker og hvordan sauene, ender og hønene lever her

kl 13.30 Granskudd lukter nydelig, smaker frisk syrlig og inneholder vitamin C. De ble bl.a. brukt mot luftveisinfeksjoner i gamle dager. De smaker nydelig i kombinasjon med brunost eller villkjøtt. Men i dag skal vi lage syltet granskudd som dere kan ta med dere hjem etter kurset. Det finnes mange metoder å bruke for å få fram smakene i ville vekster. Vi skal gå gjennom de forskjellige måter, slik som tørking, safting, avkoking, oljetrekking, osv.

kl 14.00  De fleste bregner byr ikke på så mye i matfatet. Noen er til og med lett giftige. Men strutsevinge er en bregne med nydelige ungskudd på denne tiden av året. Strutsevinger er fullt med vitamin C og det sies at det inneholder like mye antioksidanter som blåbær. Vi skal selvfølgelig lære hvordan å kjenne den igjen, men også lære å fermentere strutsevinge.

kl 14.45 Vi går ut i naturen for å finne og lære flere ville vekster som ryllik, engkarse, meldestokk, tunbalderbrå , sisselrot , gjerdevikke og flere som vi kanskje finner…

kl 15.30 Nå skal Creme brulée nytes med chaga-te. Det blir også mulighet å stille de siste spørsmål, få tips om litteratur videre og info om andre oppskrifter som kan lages med ville vekster.

kl 16:00 Avslutning. Alle får med seg ett kurshefte med bilder og beskrivelse av forskjellige spennende oppskrifter med de ville vekster som hører til.

Programmet er omtrentlig. Man vet aldri hva man finner å plukke dagen før kurset. Men vi lover deg masse ny kunnskap, god mat, god stemning å ta med hjem!

Pris: 2490 kr per person. Maks 8 deltakere.

Kurset holdes på Lizas Småbruk, som ligger i Jevnaker kommune, 1 time nord for Oslo. Kart og adresse. Tog: Vi henter gjerne ved togstasjon (Lunner på Gjøvikbanen), bussholdeplass og busstasjon.

Kursholder er Norsk-Franske Karin Schiano. Karin bor ikke bare på småbruk og er glad i mat. Hun har også gjort mye annet. Hun har bl a jobbet som kokk i gourmetrestauranter, er utdannet i hotellbransjen og elsker å hjelpe folk. Hun har bodd i både Frankrike og Norge. Men det viktigste er at hun brenner for fantastisk god hjemmelaget mat med lokale helst selvplukkede eller selvdyrkede råvarer. Her er det bare å glede seg!

Velkommen!

Trenger du mer info? Still et spørsmål: