Event: Lammekjøtt

Lammekjøtt
okt
28

Har du lyst å bli med på en dag med deilige dufter og himmelske lamme- og får-retter?

Lam og sau er dyr vi har hatt i i Norge i mange generasjoner og den norske fjellheimen hadde sett nokså annerledes ut uten sauebeitingen. Lam er også dyret som fortsatt spiser gress, urter og busker og får bruke kroppen sin til løping, hopping og beiting. Lammekjøttet er, med andre ord, noe av det beste kjøttet vi har i Norge. Og alle kjenner til fårikål og lammefilet, men det er ikke alltid like lett å lage andre lamme- og saueretter.

På dette kurset skal vi lage gode lamme- og får-retter hvor vi bruker hele dyret, alt fra nyrer til ryggfileten, alt med hjelp av vår fransk-norske kokk Karin.

Bli med på en reise med smaker, lukter og farger med nyttige og praktiske metoder!

kl 09:30 Vi starter med velkomst, hjemmelaget fruktpai og kaffe og kort introduksjon om lamme og sauekjøtt.

kl 10:00 Lammefiletene er det møreste kjøttet lammet har å tilby. Vi skal lage lammekarre (eller filet med bein på), dekket med en skorpe av surdeigssmuler og mange gode urter. Dette blir helt magisk!

kl 11:00 I gamle dager ble innvollene ofte ansett som luksusmat, bestemt for slakteren eller jegeren. Men innvoller har på grunn av sin korte holdbarhet mistet plass i butikkene. Retten vi skal lage nå er ‘rognons a la moutarde’, eller ‘nyrer i sennepssaus’. Dette blir en nydelig siderett til dagens lunsj. Det blir mange varianter siden alle deltakere lager sin egen rett. Vi skal også snakke om krydder, urter og annet tilbehør som passer godt til lam og sau.

kl 12:00 Vi skal spise lunsj i vinterhagen med de deilige retter vi har laget og flere hjemmelagde og hjemmeproduserte matvarer som hjemmelaget syltetøy, oster, råkostsalat, mm. De som ønsker kan bli med en rundtur på småbruket for å se hvordan vi dyrker grønnsaker og hvordan sauene, ender og hønene lever her.

 

kl 13:00 Lammebog, eller frambeinet, blir som oftest brukt i fårikål. Denne gangen skal vi lage en gryte med hel lammebog med deilig orientalsk krydder. Dette skal bli veldig mørt, smaksrik og saftig i løpet av noen timer. Mens den står og putrer går vi inn på forskjellene mellom lam og sau, delene på lammet eller sauen, hvor de sitter, hva de kan brukes til og hvilke oppskrifter som egner seg til hvilke deler.

kl 14:00 Crepinettes er små kuler med en kjerne av kvernet og krydret lammekjøtt, pakket inn i savoykål og en tynn hine av lammefett. Den skal serveres med hjemmelaget ketchup og den skal dere få med hjem. Mens crepinettene står i ovnen, diskuterer vi oss gjennom forskjellige metoder å tilberede lam og sau, alt avhengig av hvilken del man har og hva man har lyst til.

kl 15:00 Vi lager en terrin i form av en pate i deigskorpe. Vi skal blande saue-nakke-kjøtt, sauelever, estragon eller salvie, rødvin og gode krydder til en deilig velduftende farse. Deigen skal vi lage med godt smør, norsk speltmel og noen gode krydder. Til slutt blir det en terrin som skal i ovnen og bli med dere hjem til kveldens middag.

16.00 Avslutning. Alle får med seg ett kurshefte og beskrivelse av forskjellig spennende oppskrifter, samt de rettene dere har laget på ettermiddagen.

Pris: 2200kr per person. Maks 8 deltakere.

Kurset holdes på Lizas Småbruk, som ligger i Jevnaker kommune, 1 time nord for Oslo. Kart og adresse. Tog: Vi henter gjerne ved togstasjon (Lunner på Gjøvikbanen), bussholdeplass og busstasjon.

Kursholder er Norsk-Franske Karin Schiano. Karin bor ikke bare på småbruk og er glad i mat. Hun har også gjort mye annet. Hun har bl a jobbet som kokk i gourmetrestauranter, er utdannet i hotellbransjen og elsker å hjelpe folk. Hun har bodd i både Frankrike og Norge. Men det viktigste er at hun brenner for fantastisk god hjemmelaget mat med lokale helst selvplukkede eller selvdyrkede råvarer. Her er det bare å glede seg!

Velkommen!

Trenger du mer info? Still et spørsmål: