Event: Spekemat og kjøttpålegg

Spekemat og kjøttpålegg
des
08

Lyst å lære å lage din egen spekemat og kjøttpålegg: spekepølser, lammerull, bacon og leverpostei? Lizas småbruk inviterer til kurs i spekemat og kjøttpålegg.

Dagsinndelingen vil omtrent være slik:

Fra 9:30 starter vi med velkomst, hjemmelaget kake og kaffe og kort introduksjon til speking, historien, metoder per idag, typer kjøtt, salt, melkesyrebakterier osv.

9:45 går vi over til å lage bacon selv. Hver deltaker vil lage sin egen lille bacon, krydrer den og legger den i salt.

10:30 starter vi med lammerull, som blir krydret og rullet for så å varme opp og presse. Mens den er i gang går vi inn på forskjellige typer skinker og hvordan de lages, hvordan å lage fenalår og speket hjerte. Vi går inn på hva slags kjøtt man kan bruke (hvilke dyr og hvilke deler).

12:00 Lunsj med  hjemmelaget og hjemmeproduserte produkter i vinterhagen. De som ønsker kan bli med en tur rundt småbruket for å møte noen av våre kjøttprodusenter og se på hvordan vi har dyra her i småskala.

13:00 Vi fortsetter med å lage leverpostei. Vi går gjennom krydrer, grovhet og kjøttvalg og alle kan velge hvordan man vil lage sin egen postei. Smaking underveis må til. Erfaringen sier at her blir det mange forskjellige leverposteier!

14:15 Når leverposteiene står i ovnene, skal vi i gang med å lage spekepølse. Vi diskuterer oss gjennom kjøtt, kverner, krydrer, og bakteriekultur. Pølseskinn, samt holdbarhet, fermentering og modning hjemme kommer også på tale. Og alle velger selv hva slags pølse de vil lage.

15:30 Mens pølsene henges til tørk, tar vi en kopp te med hjemmelaget kjeks og tar en oppsummering og ikke minst framgangen videre når dere kommer hjem. Ingen av spekeproduktene er helt klare ennå når dere kommer hjem. Alle skal modnes, og sammen skal vi finne hvor og hvordan dere kan modne spekematen hjemme, med utstyret du har hjemme, slik at det blir spekemat til påsken. Til slutt pakker vi alle varer.

16:00 Avslutning. Alle drar hjem med sin selv-lagede bacon, leverpostei, lammerull og spekepølse.

Pris: 2300 kr. Maks 10 deltakere.

Kurset holdes på Lizas Småbruk, som ligger i Jevnaker kommune, 1 time nord for Oslo. Kart og adresse. Vi  henter gjerne ved Lunner togstasjon, bussholdeplass eller flybussholdeplass på Jevnaker

Velkommen!

Trenger du mer info? Still et spørsmål:

Bilder: Helge Eek & Lizas Småbruk; produkter: Lizas Småbruk 🙂