Event: HØNSESLAKT & HØNSEHOLD

HØNSESLAKT & HØNSEHOLD
nov
01

Har du høner og ønsker å lære mer? Har du regelmessig for mange haner? Da er dette kurset skreddersydd for deg. På denne dagen vil du ikke bare lære om hønsehold, men også om hvordan avlive fjærkre på en human måte. Vi utforsker bruken av hele dyret, fra hjertet, lungene og leveren osv. Alle som ønsker det, får prøve seg på hele slakteprosessen. Vi deler også erfaringer om både gledene og utfordringene ved hønseholdet.

Her er hva du kan forvente:

09.30 – Velkomst med kaffe og hjemmelaget kake. Vi introduserer temaene hønsehold og hønseavliving, og gir en oversikt over teknikker, taktikker, bakterier, samt lover og regler.

10.00 – Vi går ut og avliver en høne/hane sammen. Deretter ribber vi og tar kjøttet inn for videre bearbeiding. Vi guider deg gjennom prosessen steg for steg, fra fjærkre til kjøtt, inkludert fjerning av kråsen og innvollene, vasking og mørning av kjøttet. Ingenting blir kastet – innvollene blir også brukt.

11.00 – Diskusjon om hønsehold. Vi snakker om temaer som hønsehus og utegård, ulike raser og deres behov, samt lover og regler. Dette er en interaktiv del av kurset der deltakerne kan dele sine egne erfaringer og lære fra hverandre.

12.00 – Vi nyter lunsj i vinterhagen med masse deilig hjemmelaget mat, og kanskje prøver vi å smake på noen av innvollene for de som ønsker det. Etter lunsj, tar vi en tur rundt småbruket, slik at dere kan få se hvordan vi driver og hvordan dyrene våre lever her, inkludert vårt hønse- og endehold.

13.00 – Nå er det din tur til å avlive en høne/hane helt alene. Vi går dypere inn i hva hver del av dyret kan brukes til, og hvordan du kan foredle kjøttet på best mulig måte.

14.30 – Mens kjøttet henger til mørning, nyter vi en kopp kaffe med hjemmebakte kjeks i vinterhagen. Vi diskuterer forskjeller i smak og slakteprosess mellom ulike typer fjærkre, samt mørning av kjøttet og gode oppskrifter.

15.15 – Siste økt fokuserer vi på flokkens utvidelse, naturlig ruging, rugemaskin, innavl, renraset og blandinger, klekking og kyllinger.

16.00 – Avslutning. Vi pakker hønen eller hanen du har slaktet for å spise hjem til middag dagen etter.

Du kan også ta med din egen hane hvis du vil. Gi oss beskjed i kommentarfeltet hvis du planlegger det.

Dette kurset er ideelt for hønse- og fjærkreholdere, så vel som de som planlegger å starte med det. Alle er velkomne!

Pris: 2490 kr per deltaker. Maks 8 deltakere.

Kurset holder på Lizas Småbruk, et allsidig småbruk i drift. Småbruket ligger i Jevnaker kommune: Kart og adresse. Vi henter gjerne ved Lunner togstasjon, bussholdeplass eller flybussholdeplass på Jevnaker.

Kursholder er Norsk-Franske Karin Schiano. Karin bor på småbruk, men hun har jobbet som kokk i mange år i gourmetrestauranter, er utdannet i hotellbransjen og elsker å inspirere folk. Hun har bodd i både Frankrike og Norge. Men det viktigste er at hun brenner for fantastisk god hjemmelaget mat med lokale helst selvplukkede eller selvdyrkede råvarer. Her er det bare å glede seg!

Hjertelig velkommen på kurs!

Trenger du mer info? Still et spørsmål: