Event: Hønsehold

Hønsehold
apr
05

Hva spiser høner (ikke)? Hvorfor legger høner egg året rundt når ingen andre fugl gjør det? Skal jeg eller skal jeg ikke ha lys i hønsehuset om vinteren? Kan ender bo sammen med høner? Det finnes mange ting man lurer på når man starter med høner, kalkuner, vaktler eller andre fugl. Og stadigvekk kommer det opp nye spørsmål underveis også. Denne dagen skal vi vise, fortelle og dele om hvordan fjærkre har det her på Lizas Småbruk. Men vi skal også la dere fortelle om deres hønsehold eller gjess, og vise forskjellige løsninger og tilnærminger. 

Dagen vil omtrent være slik:

kl 9:30 Velkomst med kaffe og hjemmelaget kake. Introduksjon om hønsehold.

kl 10:00 Vi går inn på fuglens naturlig adferd og levemåte. Vi snakker om hønsehus og utegård; forskjellige hønseraser og behov; forskjeller og likheter mellom kalkuner, ender, gås, vaktler og  høner; gamle raser versus nyere. Andre tema vi tar opp vil være lover og regler; sykdommer og plager, for og vann, hanekamp osv. Her har alle noe å bidra med, og det er mye vi lærer fra hverandre.

kl 12:00 Lunsj med hjemmelagede og hjemmeproduserte matvarer. Etter lunsj kan de som vil bli med en tur rundt småbruket for å se hvordan vi driver og dyrene lever her.

kl 13:00 Selvfølgelig skal vi se på hønse, ande- og kalkunholdet vårt. Vi tar en tur og ser hvordan dyrene lever her, hvordan vi løser vinterens utfordringer og hvordan vi beskytter mot rovdyr som hauk, hund og rev. Vi viser lettvinte løsninger som funker.

kl 14:00 Alle som har fugl må av og til fornye flokken, bli kvitt noen haner eller la et sykt dyr slippe. Vi diskuterer oss gjennom human avlivving, og bruk av kjøttet for de som ønsker. Siste økt bruker vi tid på å gå inn på flokkens utvidelse, eller naturlig ruging. Vi viser bruk av rugemaskin, forklarer hvordan å unngå innavl, snakker om fordeler og ulemper med renraset og blandinger. Og selvfølgelig skal vi bruke tid på klekking, hønsemor og kyllinger.

kl 16:00 Avslutter vi.

Kurset er rettet mot folk som går rundt med planer/lyst å starte med høner eller andre fugl og mot amatør hønse- og annet fjærkreholdere. Men selvfølgelig er alle velkommen. Kurset er for dere og vi tilpasser kurset innhold til det dere deltakere ønsker å lære om fjærkre.

Pris: 2200 Kr per deltaker. Maks 8 deltakere.

Kurset holder på Lizas Småbruk, et allsidig småbruk i drift. Småbruket ligger i Jevnaker kommune: Kart og adresse

Velkommen!

Trenger du mer info? Still et spørsmål: