Event: HØNSEHOLD

HØNSEHOLD
mar
28

Har du noen gang lurt på hva høner (ikke) spiser? Hvorfor legger høner egg året rundt når andre fugler ikke gjør det? Og hva med å ha lys i hønsehuset om vinteren? Kan ender bo sammen med høner? Når du begynner med høner, kalkuner, vaktler eller andre fjærkre, dukker det opp mange spørsmål. Og underveis vil stadig nye spørsmål oppstå. På denne dagen ønsker vi å svare på disse spørsmålene og dele vår kunnskap om fjærkrehold her på Lizas Småbruk. Men vi hører også gjerne om deres hønsehold eller fjærkrehold, og ser på ulike løsninger og tilnærminger.

Dagens program:

Kl 09.30: Velkomst med kaffe og hjemmelaget kake, etterfulgt av introduksjon til hønsehold.

Kl 10.00: Vi dykker inn i fjærkreverdenen og utforsker fuglenes naturlige adferd og levevis. Vi vil diskutere hønsehus og utegårder, ulike hønseraser og deres behov, samt forskjeller og likheter mellom kalkuner, ender, gjess, vaktler og høner. Vi vil også ta opp temaer som lover og regler, sykdommer og plager, fôring og vanning, hanekamp, og mye mer. Dette er en interaktiv sesjon hvor alle deltakerne kan bidra med sin kunnskap, og vi lærer mye av hverandre.

kl 12.00: Lunsj med hjemmelagde og hjemmeproduserte matvarer. Etter lunsj kan de som ønsker det, bli med på en tur rundt småbruket for å se hvordan vi driver og hvordan dyrene lever her.

kl 13.00: Vi tar en nærmere titt på vårt eget hønse-, ande- og kalkunhold. Vi går en tur og ser hvordan dyrene lever her, hvordan vi løser vinterens utfordringer, og hvordan vi beskytter mot rovdyr som hauk, hund og rev. Vi ser på enkle og praktiske løsninger som fungerer.

kl 14.00: Alle som har fjærkre må av og til fornye flokken, kvitte seg med noen haner eller la et sykt dyr slippe. Vi vil diskutere humane måter å avlive dyrene på, samt hvordan man kan bruke kjøttet hvis ønskelig. I den siste økten vil vi fokusere på flokkutvidelse og naturlig ruging. Vi vil snakke om bruk av rugemaskin, forklare hvordan man unngår innavl, diskutere fordeler og ulemper med renrasede og krysninger, og selvfølgelig vil vi bruke tid på klekking, hønsemør og kyllinger.

kl 16.00: Ved avslutningen av kurset vil alle deltakere motta et kurshefte fylt med informasjon om fjærkrehold, inkludert detaljer om hønseraser, adferd, stell, hønsehus, fôring, sykdomsforebygging og mye mer.

Dette kurset er rettet mot de som planlegger å starte med høner eller annet fjærkrehold, så vel som amatør hønseholdere og fjærkreentusiaster. Alle er velkomne, og vi vil tilpasse kursinnholdet etter deltakernes ønsker og behov.

Pris: 2 200kr per deltaker. Maks 10 deltakere.

Kurset holder på Lizas Småbruk, et allsidig småbruk i drift. Småbruket ligger i Jevnaker kommune: Kart og adresse

Hjertelig velkommen på kurs!

Kursholderen er norsk-franske Karin Schiano, som bor på et småbruk og har lang erfaring med mat og gode råvarer. Karin har jobbet som kokk i flere år på gourmetrestauranter og har utdannelse innen hotellbransjen. Hun har bodd både i Frankrike og Norge og brenner for å inspirere andre til å lage fantastisk god mat hjemme. Karin er lidenskapelig opptatt av lokale råvarer, helst selvplukkede eller egenproduserte, og hun gleder seg til å dele sin kunnskap og kjærlighet til mat med dere. Det er bare å glede seg!

Trenger du mer info? Still et spørsmål: