Event: HØNSEHOLDKURS

HØNSEHOLDKURS
mar
13

Har du noen gang lurt på hva høner (ikke) spiser? Hvorfor legger høner egg året rundt når andre fugler ikke gjør det? Og hva med å ha lys i hønsehuset om vinteren? Kan ender bo sammen med høner? Når du begynner med høner, kalkuner, vaktler eller andre fjærkre, dukker det opp mange spørsmål. Og underveis vil stadig nye spørsmål oppstå. På denne dagen ønsker vi å svare på disse spørsmålene og dele vår kunnskap om fjærkrehold her på Lizas Småbruk. Men vi hører også gjerne om deres hønsehold eller fjærkrehold, og ser på ulike løsninger og tilnærminger.

Dagens program:

Kl 09.30: Velkomst med kaffe og hjemmelaget kake, etterfulgt av introduksjon til hønsehold.

Kl 10.00: Vi dykker inn i fjærkreverdenen og utforsker fuglenes naturlige adferd og levevis. Vi vil diskutere hønsehus og utegårder, ulike hønseraser og deres behov, samt forskjeller og likheter mellom kalkuner, ender, gjess, vaktler og høner. Vi vil også ta opp temaer som lover og regler, sykdommer og plager, fôring og vanning, hanekamp, og mye mer. Dette er en interaktiv sesjon hvor alle deltakerne kan bidra med sin kunnskap, og vi lærer mye av hverandre.

kl 12.00: Lunsj med hjemmelagde og hjemmeproduserte matvarer. Etter lunsj kan de som ønsker det, bli med på en tur rundt småbruket for å se hvordan vi driver og hvordan dyrene lever her.

kl 13.00: Vi tar en nærmere titt på vårt eget hønse-, ande- og kalkunhold. Vi går en tur og ser hvordan dyrene lever her, hvordan vi løser vinterens utfordringer, og hvordan vi beskytter mot rovdyr som hauk, hund og rev. Vi ser på enkle og praktiske løsninger som fungerer.

kl 14.00: Alle som har fjærkre må av og til fornye flokken, kvitte seg med noen haner eller la et sykt dyr slippe. Vi vil diskutere humane måter å avlive dyrene på, samt hvordan man kan bruke kjøttet hvis ønskelig. I den siste økten vil vi fokusere på flokkutvidelse og naturlig ruging. Vi vil snakke om bruk av rugemaskin, forklare hvordan man unngår innavl, diskutere fordeler og ulemper med renrasede og krysninger, og selvfølgelig vil vi bruke tid på klekking, hønsemør og kyllinger.

kl 16.00: Ved avslutningen av kurset vil alle deltakere motta et kurshefte fylt med informasjon om fjærkrehold, inkludert detaljer om hønseraser, adferd, stell, hønsehus, fôring, sykdomsforebygging og mye mer.

Dette kurset er rettet mot de som planlegger å starte med høner eller annet fjærkrehold, så vel som amatør hønseholdere og fjærkreentusiaster. Alle er velkomne, og vi vil tilpasse kursinnholdet etter deltakernes ønsker og behov.

Pris: 2 490 kr per deltaker. Maks 14 deltakere.

 Kurset holdes på Finnerud gård, kun 5 minutter fra våre tidligere kurslokaler (vi flytter 1. august 2025). Gården ligger i Jevnaker kommune, omtrent 1 time nord for Oslo. Kart og adresse

Bli kjent med kursholderen – kokk og småbruker med fransk-norske røtter!

Halvt fransk, halvt norsk – og 100 % glad i alt som har med mat, dyr og natur å gjøre.

Karin bor på et småbruk ved Hønefoss, hvor hun dyrker og sanker mye av det hun bruker både hjemme og på kurs. Hun har alltid hatt en stor kjærlighet for ekte mat og gode råvarer. Og har hønsedilla og hatt høner i 15 år.

For Karin handler mat om mer enn bare smak – det handler om tradisjon, matglede og å hente frem det beste fra råvarer. Hun brenner for å inspirere deltakerne til å få mer glede av å lage mat hjemme, og på kursene skal det være både gøy og enkelt å lære.

Karin er oppvokst i Frankrike, og har også jobbet i Norge, Canada og Sveits. Med flere år som kokk på restauranter og bakgrunn fra hotellbransjen, har hun bred erfaring hun tar med seg inn i kursene. Hun elsker å kombinere det beste fra ulike matkulturer for å inspirere andre.

Trenger du mer info? Still et spørsmål: