Event: Gryteretter

Gryteretter
sep
24

Har du lyst å bli med på en dag med deilige dufter, gryter som putrer og ikke minst en fantastisk middag?

De fleste av oss forbinder gryteretter med bestemødre, store kjeler på komfyren og glemte dufter. De fleste av oss lager ikke så mange gryteretter lengre, men de beste smaker kommer ofte fram når man lar råvarene få litt tid, mens familien driver med noe annet og huset fyller seg med fantasiske aromaer.

På dette kurset skal vi lære å lage gode gryteretter med kjøtt, fisk og grønnsaker. Sammen med kokken vår skal dere lage 5 gryteretter som skal nyttes sammen med de andre kursdeltakere ved langbordet etterpå.

Her blir du tatt med på en reise med smaker, lukter og farger med nyttige og praktiske metoder.

12:00 Vi starter med velkomst, hjemmelaget fruktpai og kaffe og kort introduksjon om langtidskoking.

12:30 Mange av oss er vokst opp med hønsefrikasse, men det er få av oss som fortsatt klarer å lage det i dag. Vi skal lage en ordentlig hønsefrikasse, men høne- eller hanekjøtt, gode urter og grønnsaker. Den trenger noen timer, så mens det står og putrer, går vi inn på hva slags kjøtt og fisk man kan bruke til gryteretter og hvilke urter og krydder som egner seg.

13:15 I Norge har vi tilgang til fantastisk viltkjøtt, som elg, hjort, reinsdyr, rådyr osv. Men viltkjøtt kan være seig, og da er det ingenting som egner seg bedre enn å lage en viltgryte. Vi skal lage en viltgryte med en god norsk mørk øl, brunost og velduftende hjemmedyrkede einebær. Vi jobber i par, så her blir det mange forskjellige varianter viltgryter som står og godgjør seg.

14:15 En liten te og kafepause. De som ønsker kan bli med en rundtur på småbruket for å se hvordan vi dyrker grønnsaker og hvordan sauene, ender og hønene lever her.

14:45 Surkålsgryter var vane i gamle dager, men utenom juletida er det stortsett glemt. Vi skal i gang med å lage en fransk surkålsgryte, eller choucroute. En rett med surkål, potet, hvitvin, hjemmelaget flesk og hjemmelaget svinepølse. Vi vil også diskutere oss gjennom hvordan man lager en god saus i gryteretten din og forskjellige teknikker for å mørne råvarene og la smakene komme fram.

15:30 Det er februar og rotgrønnsakene er på sitt beste nå. Så, vi skal gå over til å lage en gryte med rotgrønnsaker og butterdeigslokk. Gulrøtter, pastinakk, sellerirot og kålrot får virkelig fram det beste i seg når alle aromer blir bevart under smørdeigslokket. Igjen velger alle selv hvilken råvarer de vil bruke, og det vil bli mange forskjellige varianter. Vi vil også bruke litt tid å se på hvilken urter, krydder og grønnsaker som egner seg godt til gryteretter.

16:15 Bouillabaisse er en mediterransk fiskegryte. Vi lager en bouillabaisse med lokal vri med fennikel, safran, tomat, sik, abbor, gjedde og krepsekraft. Her er det bare å glede seg, for smakene er himmelsk! Vi diskuterer forskjellige typer fisk og skalldyr til denne gryten.

17:15 Nå skal det hjemmelagede nytes, og vi skal kose oss med smakene av alle de gode gryter vi har laget ved langbordet i vinterhagen! I tillegg til våre gode gryter vil det bli servert råkoster fra kjøkkenhagen, forskjellige hjemmelagde saft.

18:30: Avslutning. Alle får med seg ett kurshefte med bilder og beskrivelse av forskjellig spennende oppskrifter.

Programmet er omtrentlig. Det er første gangen vi holder dette kurset og vi må lære litt hvor fort ting går:). Men vi lover deg god mat, god stemning og masse ny kunnskap å ta med hjem.

Pris: 2200kr per person. Maks 8 deltakere.

Kurset holdes på Lizas Småbruk, som ligger i Jevnaker kommune, 1 time nord for Oslo. Kart og adresse. Tog: Vi henter gjerne ved togstasjon (Lunner på Gjøvikbanen), bussholdeplass og busstasjon.

Kursholder er Norsk-Franske Karin Schiano. Karin bor ikke bare på småbruk og er glad i mat. Hun har også gjort mye annet. Hun har bl a jobbet som kokk i gourmetrestauranter, er utdannet i hotellbransjen og elsker å hjelpe folk. Hun har bodd i både Frankrike og Norge. Men det viktigste er at hun brenner for fantastisk god hjemmelaget mat med lokale helst selvplukkede eller selvdyrkede råvarer. Her er det bare å glede seg!

Velkommen!

Trenger du mer info? Still et spørsmål: