Event: Gryteretter

Gryteretter
okt
26

Har du lyst å bli med på en dag med deilige dufter, gryter som putrer, kunnskap å lykkes med gryteretter og ikke minst en fantastisk lunsj?

De fleste av oss forbinder gryteretter med bestemødre, store kjeler på komfyren og glemte dufter. Og de fleste av oss lager ikke så mange gryteretter lengre, men de beste smaker kommer ofte fram når man lar råvarene få litt tid, mens familien driver med noe annet og huset fyller seg med fantastiske aromaer.

På dette kurset skal vi lære å lage gode gryteretter med kjøtt, fisk og grønnsaker. Sammen med kokken vår skal dere lage 2 gryteretter som skal nyttes sammen med de andre kursdeltakere ved langbordet til lunsj og 2 andre som dere tar med hjem.

Her blir du tatt med på en reise med smaker, lukter og farger med nyttige og praktiske metoder.

Vi bruker litt tid på kurset å forklare hvordan man kan gå tak i (gode) råvarer, men også hvordan man kan bytte og variere hvis din lokale butikk ikke har alt. Vi liker å lage mat med det du har tilgang til og ikke minst liker!

kl 9.30 Vi starter med velkomst, hjemmelaget fruktpai og kaffe og kort introduksjon om langtidskoking.

kl 10.00 Bouillabaisse er en tradisjonell mediterransk fiskegryte. Vi lager en Randsfjord bouillabaisse med lokal vri med fennikel, safran, tomat, sik, abbor, gjedde og kreps. Her er det bare å glede seg, for smakene er himmelsk! Vi diskuterer forskjellige typer fisk og skalldyr til denne gryten.

kl 11.00 Vi skal gå over til å lage en gryte med rotgrønnsaker og butterdeigslokk. Gulrøtter, pastinakk, sellerirot og kålrot får virkelig fram det beste i seg når alle aromaer samles under smørdeigslokket. Alle velger selv hvilken råvarer de vil bruke, og det vil bli mange forskjellige varianter. Vi vil også bruke litt tid å se på hvilken urter, krydder og grønnsaker som egner seg godt til gryteretter. Og selvfølgelig lære butterdeigslokk teknikk og hvordan du kan bruke det til andre gryteretter.

kl 12.00 Nå skal det hjemmelagede nytes, og vi skal kose oss med smakene av bouillabaisse og rotgrønnsaker vi har laget ved langbordet i vinterhagen! I tillegg til våre gode gryter vil det bli servert råkoster fra kjøkkenhagen, forskjellige hjemmelagde oster, hjemmelagde syltetøyer, mm. De som ønsker kan bli med en rundtur på småbruket for å se hvordan vi dyrker grønnsaker og hvordan sauene, ender og hønene lever her.

kl 13.00 Kraft er fint å bruke når man skal lage gryteretter, vi skal lære metoder for å lage kraft som passer til fisk, skalldyr eller kjøtt.

kl 14.00 Mange av oss er vokst opp med hønsefrikasse, vi skal lage en ordentlig hønsefrikasse, men høne eller hanekjøtt, gode urter og grønnsaker. Den trenger noen timer, så mens det står og putrer, går vi inn på hva slags kjøtt og fisk man kan bruke til gryteretter, triks på forskjellige måter å få ett kjøtt som bare smelter i munnen eller bevare kvaliteten på fisken.

kl 15.00 I Norge har vi tilgang til fantastisk viltkjøtt, som elg, hjort, reinsdyr, rådyr osv. Men viltkjøtt kan være seig, og da er det ingenting som egner seg bedre enn å lage en viltgryte. Vi skal lage en viltgryte med en god norsk mørk øl, brunost og velduftende hjemmedyrkede einebær. Vi jobber i par, så her blir det mange forskjellige varianter viltgryter som står og godgjør seg.

kl 16.00 Avslutning. Alle får med seg ett kurshefte med beskrivelse av forskjellig spennende oppskrifter, samt middag til i kveld i form av hønsefrikassé og viltgryte.

Pris: 2490kr per person. Maks 8 deltakere.

 

Kurset holdes på Lizas Småbruk, som ligger i Jevnaker kommune, 1 time nord for Oslo. Kart og adresse. Tog: Vi henter gjerne ved togstasjon (Lunner på Gjøvikbanen), bussholdeplass og busstasjon.

Kursholder er Norsk-Franske Karin Schiano. Karin bor ikke bare på småbruk og er glad i mat. Hun har også gjort mye annet. Hun har bl a jobbet som kokk i gourmetrestauranter, er utdannet i hotellbransjen og elsker å hjelpe folk. Hun har bodd i både Frankrike og Norge. Men det viktigste er at hun brenner for fantastisk god hjemmelaget mat med lokale helst selvplukkede eller selvdyrkede råvarer. Her er det bare å glede seg!

Velkommen!

Trenger du mer info? Still et spørsmål: