Event: Fiskeretter med ferskvanns – og saltvannsfisk

Fiskeretter med ferskvanns – og saltvannsfisk
nov
29

Tradisjonen i Norge var å spise mye fisk, og mye ferskvannsfisk. Per i dag er det ikke så mange som vet lengre hvilken ferskvannsfisk som kan spises, hvordan man graver fisk eller hvordan å lage gode fiskekaker. På dette kurset, skal vi i gang med å lage fiskeretter. Vi lærer deg gamle teknikker for å konservere fisk, hvilken fisk som kan brukes til hva og mye mer.

Har du lyst å bli med på en dag med deilige fiskeretter og mye fiskekunnskap!

kl 9:30 Vi starter med velkomst, hjemmelaget fruktpai og kaffe, en kort introduksjon om hvilken saltvanns- og ferskvannsfisk som finnes, når på året de er best, hvordan fisken blir partert i deler og hvilke deler som egner seg til hvilke retter.

kl 10:00 Røye er en ferskvannsfisk i slekt med ørret. Alle får en røye til å lage papillotter, eller innbakt røye med deilige grønnsaker og urter. Men først må røyen filetteres. Vi går gjennom knivteknikken for å filetere og å ta bort beina steg for steg. Dette er likt for nesten alle slags fisk.

kl 11:00 Når papillottene står i ovnen, fortsetter vi med å lage fjellørrettartar. Vi finskjærer ørreten og blander den med blomsterkapers, gressløk og noen løvetannsblader. Vi går også gjennom bruk av rå fisk til forskjellige retter som sushi, tartar, sashimi, tataki osv.

Kl 12:00 Lunsj i vinterhagen med våre egenlagde røye pappilotter og ørret tartar, samt en god hjemmelaget råkostsalat. Etter lunsj kan de som vil bli med på en liten rundtur rundt småbruket for å se hvordan dyrene lever her og grønnsaker, bær, og frukt vokser her.

kl 13:00 Vi fortsetter med fiskekaker. Vi pleier å få nydelige små gjedder opp fra vannet ved småbruket. Gjedde inneholder mye bein og blir derfor ikke ofte delt i fine fileter, selv om det går. Men som gode fiskekaker smaker gjedde kjempegodt. Vi kverner fisken, tilsetter gode urter og krydder, og former fiskekakene våre. Når de er ferdige, steker alle fiskekakene sine og pakker dem for å ta de med hjem til middagen i kveld.

kl 14.00 Mens fiskekakene stekes, snakker vi om tilberedningsmetoder, som koking, trekking i kraft, steking, fritering, ovnsbakt i salt skorpe, grilling, damping osv. Fisk blir ganske fort dårlig. I gamle dager løste man dette ved å enten tørke fisken og lage tørrfisk eller å grave fisken og lage gravfisk eller rakfisk. Alle disse gamle konserveringsteknikker blir forklart og vi behandler hvilke fisk som egner seg. Vi skal også snakke om hvilken krydder og urter bruke til forskellige fisker.

kl 15.00 Vi skal lage gravet sik. Alle lager sin egen krydderblanding. Denne skal bli med hjem til dere, slik at dere kan spise gravet sik om noen dager.

kl 15.30Vi setter oss i vinterhagen med en kopp kaffe, noen hjemmelagde kjeks og går gjennom deres siste spørsmål og mulig litteratur hvis man vil lære mer.

kl 16.00 Avslutning. Alle får med seg ett kurshefte med beskrivelse av forskjellige fiskeretter, fiskeslag og spennende oppskrifter, samt gjeddekakene og gravet sik.

Pris: 2490 kr per deltaker. Maks 8 deltakere.

Kurset holdes på Lizas Småbruk, som ligger i Jevnaker kommune, 1 time nord for Oslo. Kart og adresse. Tog: Vi henter ved togstasjon (Lunner på Gjøvikbanen), bussholdeplass og busstasjon.

Kursholder er Norsk-Franske Karin Schiano. Karin bor på småbruk og er glutenintolerant. Men hun har også gjort mye annet. Hun har bl a jobbet som kokk i mange år i gourmetrestauranter, er utdannet i hotellbransjen og elsker å inspirere folk. Hun har bodd i både Frankrike og Norge. Men det viktigste er at hun brenner for fantastisk god hjemmelaget mat med lokale helst selvplukkede eller selvdyrkede råvarer. Her er det bare å glede seg!

Velkommen!

 

Trenger du mer info? Still et spørsmål: