Oppdag magien bak fermentering!
Mye av maten vi spiser hver dag er fermentert: brød, melk, sjokolade, vin, spekepølser, surkål, yoghurt, ost og sylteagurk er bare noen eksempler. Fermentering gir ikke bare ny og spennende smak, men gjør også maten lettere for magen å fordøye.
I løpet av denne dagen skal vi utforske de tradisjonelle teknikkene for fermentering, slik at du kan lage dine egne fermenterte produkter hjemme.
Dagens program:
Kl 09.30: Velkomst med te, kaffe, hjemmelaget kake og en introduksjon til fermenteringsverdenen.
Kl 10.00: Vi starter med surdeig! Vi lager en surdeigsstarter fra bunnen av og går gjennom teorien rundt bakteriene og gjærsoppene i surdeig. Du lærer hvordan du lager, vedlikeholder og eventuelt «pauser» en surdeigsstarter.
Kl 11.00: Deretter går vi over til kefir, og vi lager kefir med kefirkorn og fersk melk. Vi snakker også om forskjellen mellom vannkefirkorn og melkekefirkorn – hva de er, hvordan de lever, og hvordan du kan vedlikeholde starteren hjemme. Hvis vi har tid, setter vi i gang en kombucha og utforsker smakstilsetninger og variasjoner.
kl 12.15: Lunsjtid i vinterhagen! Her vil vi servere hjemmelaget og hjemmeprodusert mat, hvor mye er fermentert – fra surkål og ost til spekepølse. Etterpå blir det en liten rundtur for de som vil se småbruket, dyrene og hvor grønnsakene, bær og frukt dyrkes.
Kl 13.15: Vi starter med grønnsaksfermentering og lager surkål. Her vil du få vite alt om fermenteringsprosessen og hva som skjer i grønnsakene underveis, samt hvilke andre grønnsaker du kan prøve deg på.
Kl 14.15: Vi fortsetter med grønnsaksfermentering og lager kimchi – en koreansk klassiker av fermenterte grønnsaker. Vi snakker mer om ulike grønnsaker og smaker du kan prøve hjemme.
Kl 15.15: Nå er det tid for å bake ut surdeigsbrødene våre. Mens de står i ovnen, tar vi en kaffe og hjemmelagde kjeks i vinterhagen og går gjennom anbefalt utstyr og bøker for deg som vil lære mer om fermentering. Vi oppsummerer også alle starterne du får med deg.
Kl 15.45: Vi tar ut de ferdigbakte surdeigsbrødene og pakker starterne. Alle får med seg et surdeigsbrød, melkekefirkorn, melkesyrekultur, surdeigstarter, surkål og kimchi, samt et hefte med oppskrifter og tips.
Kl 16.00: Avslutning
Pris: 2490 kr per person. Maks 10 deltakere
Hjertelig velkommen på kurs!
Trenger du mer info? Still et spørsmål: