Event: GRYTERETTER & KRAFT

GRYTERETTER & KRAFT
feb
21

En dag fylt med smak og kokketriks!

På dette kurset ønsker vi å gjenopplive gleden ved å lage gryteretter fra bunnen av. Vi utforsker ulike teknikker for langtidskoking og deler hemmelighetene bak gryteretter som både smaker himmelsk og skaper gode minner. Dette er mat som vekker nostalgi fra bestemors kjøkken – fulle av varme smaker, deilige dufter og masse kjærlighet.

Program for dagen:

Kl. 09.30 – Velkommen!
Vi starter dagen med kaffe og hjemmelaget fruktpai. Mens vi koser oss, gir vi en kort introduksjon til kunsten med langtidskoking .

Kl. 10.00 – Randsfjord Bouillabaisse
Vi lager en autentisk Bouillabaisse – den berømte franske fiskegryten, med Norske råvarer. Denne himmelske retten får en lokal vri med fersk fisk fra Randsfjorden, som sik, abbor og kreps. Vi bygger opp smaken med fennikel, safran og tomater. Underveis lærer du å velge riktig fisk og skalldyr til gryteretter, samt noen nyttige triks for å få smaken akkurat riktig.

Kl. 11.00 – Tilbehør til fiskegrytter
Til Bouillabaissen lager vi en klassisk Rouille – en safranaioli som er perfekt til fiskegryter. Vi viser deg også hvordan du lager et butterdeigslokk som både ser lekkert ut og gir gryten enda mer smak. Dette er en teknikk som enkelt kan brukes på alle typer gryteretter og supper for å gi dem det lille ekstra. Denne skal dere lage på Bouillabaissen og servere som en del av lunsjen.

Kl. 12.00 – Lunsj i vinterhagen
Vi samles rundt langbordet og nyter Bouillabaissen vi har laget sammen. I tillegg serverer vi noen godsaker fra småbruket. For de som vil, blir det også en liten omvisning på småbruket, hvor du får se hvordan vi dyrker grønnsakene våre og tar vare på dyrene.

Kl. 13.00 – Kraft, buljong og sjy
En god gryterett starter alltid med en god base. Vi lærer hvordan du lager kraft fra bunnen av, enten det er til fisk, skalldyr eller kjøtt. Vi deler teknikkene vi bruker i restaurantkjøkkenet for å lage kraft, buljong og sjy som setter prikken over i-en på enhver gryterett. Sammen lager vi en kraft du kan ta med deg hjem for å fortsette kokkeleringen.

Kl. 14.00 – Hønsefrikassé – tradisjon på sitt beste
Vi går tilbake til tradisjonene og lager en skikkelig hønsefrikassé med saftig høne- eller hanekjøtt, urter og ferske grønnsaker. Mens gryten putrer, snakker vi om hvilke kjøtt- og fisketyper som passer best til gryteretter, og hvordan du sikrer perfekt smak og konsistens. Før gryten settes i ovnen for å småkoke, skal vi ‘lutter’ gryten. Dette er en klassisk fransk kjøkkenteknikk der man lager en deig som settes rundt lokket for å forsegle gryten helt. Fordelen med dette er at gryten blir helt tett, slik at ingen smaker eller aromaer slipper ut, noe som gir en ekstra smakfull og saftig gryterett.

Kl. 15.30 – Kaffe & kjeks

Vi setter oss ned med kaffe, te og kjeks, går gjennom de siste spørsmålene og får en siste dose inspirasjon som du kan ta med deg hjem.

Kl. 16.00 – Avslutning 
Vi avslutter dagen med at alle får et kurshefte fylt med oppskrifter og nyttige tips. Du får med deg hjem både hønsefrikassé og en kraft som kan reduseres videre hjemme – slik at du kan fortsette matgleden på ditt eget kjøkken.

Pris: 2490 kr per person. Maks 10 deltakere.

Merk: Kurset passer ikke til veganer.

Hjertelig velkommen på kurs!

Kursholderen er norsk-franske Karin Schiano, som bor på et småbruk og har lang erfaring med mat og gode råvarer. Karin har jobbet som kokk i flere år på gourmetrestauranter og har utdannelse innen hotellbransjen. Hun har bodd både i Frankrike og Norge og brenner for å inspirere andre til å lage fantastisk god mat hjemme. Karin er lidenskapelig opptatt av lokale råvarer, helst selvplukkede eller egenproduserte, og hun gleder seg til å dele sin kunnskap og kjærlighet til mat med dere. Det er bare å glede seg!

 

 

Kurset holdes på Lizas Småbruk, som ligger i Jevnaker kommune, 1 time nord for Oslo. Kart og adresse. Tog: Vi henter gjerne ved togstasjon (Lunner på Gjøvikbanen), bussholdeplass og busstasjon.

Trenger du mer info? Still et spørsmål:

 

 

 

.