Event: Dufter av provence

Dufter av provence
aug
25

Kjøkkenhagen og butikkene bugner av ferske norske grønnsaker og urter nå, med fantastiske dufter og smaker. På dette kurset skal vi bruke sesongens ferske råvarer til å lage deilige matretter fra Provence i Sør Frankrike, sammen med Karin som er kokken vår og er vokst opp i Provence. Provence er kjent for fantastiske dufter, urter og krydrer. Noen av rettene skal vi spise sammen ved langbordet i vinterhagen mens andre retter skal du få med deg hjem, slik at du kan ha de til middag. Du skal også lære om nye teknikker, smaksvarianter og urter for å kunne ta i bruk enda mer av de lokale råvarer har å tilby.

Programmet ser omtrent slik ut:

kl 9:30 Vi starter med velkomst, hjemmelaget sitronterte med kaffe og kort introduksjon om urter, krydrer og grønnsaker som brukes i sør Frankrike.

kl 10:00 Vi setter i  gang. Alle kjenner til aioli, men ikke så mange vet hvordan å lage den, hvordan å lage andre varianter ved å tilsette eller bytte ut urter eller grønnsaker og hvordan å gi den en fin balansert smak. Aiolien vi lager skal vi ha som tillegg til lunsjen vår.

kl 10:30 Lammekjøtt er utrolig mye brukt i Provence, og vi har fantastisk lammekjøtt tilgjengelig her i Norge. Dette skal vi benytte oss av ved å lage lammelår med sitron (hjemmedyrket på småbruket her!), salvie, artisjokk, aspargesbønner og en nydelig saus med urter. Vi ser også på andre spennende kombinasjoner med andre type kjøtt som svin eller kylling, fisk, og andre urter eller grønnsaker.

Kl 11:30 De allerfleste som har vært i Provence området, har vært bort i ratatouille, som er en gryterett hvor man bruker det som er moden i kjøkkenhagen eller er tilgjengelig på markedet. Alt fra tomater, squash, aubergine, paprika, løk, hvitløk og urter kan brukes. Vi skal lage en ratatouille med en litt annerledes vri, ved å lage den som en salt smuldrepai med masse deilige urter i deigen.

Kl 12:00 Vi har ikke noe tradisjon for å spise squash- og basilikumblomster i Norge. Men de spises mye i Provence og de er helt nydelige! De store squashlomstene kan fylles med fersk ost, kjøtt eller grønnsaker, mens mindre blomster kan lages til nydelige beignets. I dag skal vi lage beignets ved å dyppe squashblomstene i en tynnflyttende, krydret deig for så å fritere dem. Dette blir snadder!

Kl 12:30 Lunsj ved langbordet i vinterhagen med vår selvlagde aioli, lammelår, ratatouille smuldrepai og squashblomster beignets, samt mye annet godt hjemmelaget og hjemmeprodusert fra småbruket, slik som surdeigsbrød, hjemmelagde syltetøyer, spekepølser, oster, mm. Etterpå kan de som ønsker bli med en rundtur på småbruket for å se hvordan vi dyrker grønnsaker og hvordan sauene, ender og hønene lever her.

Kl 13:30 Det bugner av ferske velsmakende tomater nå, både i butikken og i kjøkkenhagen (dvs veksthuset). I sør Frankrike tørkes det mange grønnsaker ved å lage dem ut i sola. Her kan vi ikke alltid stole på sola, så i dag skal vi lage ovnstørkede tomater (framfor soltørkede tomater). Vi bruker cherrytomater, hvitløk og urter og de tørkede tomatene skal du få med deg hjem til å lage salater, pizza, pastaretter, brøddeiger mm.

Kl 14:00 Mataflan er en tykk pannekake fra Nice området. Den er sprø utenpå og myk inni, lukter fantastisk og lages med vårløk og mynte (endelig en rett hvor man kan bruke noe av mynten man har stående i kjøkkenhagen!). Den spises gjerne som middag med en salat og den blir deres middag hjemme i kveld.

Kl 14:45 Mangoldterte er en fast tradisjon og ligger på alle kaldbord i sør Frankrike. Vi skal lage en søt variant til dessert med mørdeig som er krydret med rosiner og nøtter.

Kl 15:30 Mens terten kjøles ned, setter vi oss i vinterhagen med en kopp te og hjemmekonfiterte appelsin og går gjennom spørsmålene, forklarer enda flere teknikker og gir en oppsummering av råvarer som kan dyrkes her i Norge.

Kl16:00 Avslutning. Alle får med seg ett kurshefte med bilder og beskrivelse av forskjellige spennende sør Franske oppskrifter.

Programmet er omtrentlig. Man vet aldri hva man finner i kjøkkenhagen dagen før kurset. Men vi lover deg masse ny kunnskap, god mat, god stemning og noen spennende retter å ta med hjem.

Pris er 2200 per person.  Maks 10 deltakere.

Kurset holdes på Lizas Småbruk, som ligger i Jevnaker kommune, 1 time nord for Oslo. Kart og adresse. Tog: Vi henter gjerne ved togstasjon (Lunner på Gjøvikbanen), bussholdeplass og busstasjon.

Kursholder er Norsk-Franske Karin Schiano. Karin bor ikke bare på småbruk og er glad i mat. Hun har også gjort mye annet. Hun har bl a jobbet som kokk i gourmetrestauranter, er utdannet i hotellbransjen og elsker å hjelpe folk. Hun har bodd i både Provence i sør Frankrike og i Norge. Men det viktigste er at hun brenner for fantastisk god hjemmelaget mat med lokale helst selvplukkede eller selvdyrkede råvarer. Her er det bare å glede seg!

Velkommen!

Trenger du mer info? Still et spørsmål:

 

Ha en fin dag og velkommen på kurs!

Liza og Karin

.