
Lær å bake fantastiske brød med surdeig og gamle kornsorter!
Baker du av og til et hvetebrød, men ønsker å lære mer om hvordan du kan bake smakfulle og næringsrike brød med spelt, emmer, rug og andre meltyper? Vil du forstå surdeigskultur, gjærmetoder og langtidsheving? Har du lyst til å prøve å bake i steinovn – og lære enkle triks for å forbedre din egen ovn hjemme? Da er dette kurset perfekt for deg!
Dagens program:
Kl. 09:30 – VELKOMST
Vi starter dagen med kaffe, hjemmelaget kake og en introduksjon til forskjellige meltyper, grovhetsgrader, kvernemetoder og gjæringsprosesser.
Kl. 09:45 – BAKING AV BRØD MED NORSKE MELTYPER & SURDEIG
Vi setter deig til to forskjellige brød med norskdyrket spelt, emmer, hvete og rug. Alle baker sine egne brød, og vi bruker både gjær, surdeig og forkulturer. Vi lærer prinsippene bak langtidsheving og hvordan du kan tilpasse brødbaking til en travel hverdag. Noen brød heves i kurver, andre i boller eller på stekeplate.
Kl. 10:45 – SURDEIGSPIZZA
Vi setter en pizzadeig med surdeig, rug og hvete til lunsj. Samtidig går vi i dybden på hva en surdeigsstarter egentlig er, hvordan du lager en fra bunnen av, og hvordan du holder den i live.
Kl. 11:30 – STEKING AV PIZZA
Vi lager ferdig pizzaene med hjemmedyrket og hjemmeprodusert pålegg og baker dem ut. Noen steker vi i ovn med bakestein, andre i steinovn ute – og forskjellene blir store! Samtidig sjekker vi hvordan brøddeigene våre utvikler seg.
Kl. 12:00 – LUNSJ I VINTERHAGEN
Vi nyter en deilig lunsj med våre egenlagde pizzaer, samt andre hjemmelagde og hjemmeproduserte godsaker. Etter lunsj blir det en frivillig tur rundt småbruket for å se hvordan vi dyrker våre råvarer og holder dyr.
Kl. 13:00 – FORMING OG BAKING AV BRØD
Den første brøddeigen er klar til å bakes ut, mens de andre brødene brettes og får mer tid til å heve. Vi går gjennom hvordan du kan forbedre en vanlig hjemmeovn for bedre brødbaking.
Kl. 14:00 – BAKING I STEINOVN
Surdeigsbrødet med emmermel er klart for baking. De som ønsker, kan prøve å steke det i steinovnen på tunet, mens andre baker innendørs. Vi diskuterer samtidig hvordan du oppbevarer, mater og pauser en surdeigsstarter – for eksempel hvis du skal reise bort.
Kl. 15:00 – BAKING AV SPELTBRØD
Det siste brødet, speltbrødet, settes i ovnen. Vi går i dybden på gluten- og proteininnholdet i ulike meltyper, hvordan det påvirker bakeevnen og hvordan du kan tilpasse oppskriftene for best mulig resultat.
Kl. 15:30 – KAFFEPAUSE & SMAKSPRØVER
Mens brødene kjøler seg ned, nyter vi en kopp te eller kaffe med hjemmelagde kjeks. Vi tar også smaksprøver på dagens bakst.
Kl. 16:00 – AVSLUTNING
Alle får med seg de brødene de har bakt i løpet av dagen, en surdeigsstarter og et oppskriftshefte med nyttige tips og oppskrifter.
Pris: 2490 kr. Maks 10 deltakere.
Kursholderen er Liza Franke. Hun bor på småbruket der kurset holdes, har lang erfaring med matproduksjon og var initiativtakeren til det hele. Liza har holdt kurs siden 2015 og har vært i stor grad selvforsynt siden 2005. Hun stortrives med å lære bort og inspirere deltakerne. Hennes filosofi er at matproduksjon ikke er så komplisert som mange vil ha oss til å tro, og at kunnskapen kommer fra hendene og hodet – ikke utstyret. Den beste maten er den du har dyrket og produsert selv, eller med hjelp fra bønder så nært deg som mulig!
Trenger du mer info? Still et spørsmål: