Hva har skjedd på Lizas Småbruk

Eplecider uten presse – oppskrift

Published on 2022-09-20 under Oppskrifter
Eplecider uten presse – oppskrift

Lizas Småbruk epler kurs frukthagen

Har du mange epler i hagen? Eller er du bare glad i eplecider? Denne oppskriften fra 1800 tallet (!) gir fantastisk hjemmelaget eplecider uten at du trenger eplepresse. (O ja, det danner seg visst en god mengde styrke i cideren, så ikke drikk alt med en gang…)

Ingredienser:
* 3 kilo epler (gir omtrent 9 liter). Bruk det du har av epler. Trenger ikke å være superpene, supersøte osv. Før brukte man jo ofte andrevalgs epler.
* 900 g sukker (litt mindre hvis du har veldig søte epler)
* 50 g fersk ingefær
* noen kanelstenger
* flasker til 9 liter væske med skrukorker. Vi bruker ofte plastflasker til brygging, fordi de ikke kan eksplodere selv om trykket øker ettersom drikken gjærer på flasken. Men ulempen med plastflasker er at de ikke kan kokes. Da krymper de. Så vi vasker dem bare veldig godt med varmt vann fra springen. Glas er et alternativ som kan kokes men også eksploderes.

Slik gjør du:
Riv eplene (råkostjern på kjøkkenmaskin) med skallet på og skrotten inn. Ha dem i en stor og ren bøtte sammen med 7,5 liter vann. Dekk med ren kjøkkenhåndkle.
La stå ved romtemperatur eller litt lavere temp i en uke. Rør 1 til 2 ganger om dagen med ren skje i bøtta.
Etter uken, sil eplevannet gjennom en vanlig kjøkkensil. Kast eplene og hell vesken tilbake i bøtta og tilsett sukker, revet ingefær og kanelstengene. La bøtta stå igjen over natta med kjøkkenhåndkle på.
Sil gjennom en kjøkkensil med et rent kjøkkenhåndkle i og tapp på rene flasker. Skru toppene godt og sett på et kjølig sted fram til jul. NYTT til julematen!!

 

  • Noen år er eplene søtere enn andre. Og det vil si at noen år får du mye og noen år lite bobler og trykk i flaskene. Vi pleier å teste etter 3-4 uker hvor mye trykk har bygd seg opp i flaskene (kjenn på ved å klemme dem litt eller skru opp 1 flaske litt). Er det veldig mye trykk etter de første 3-4 uker, letter vi litt trykk på alle flasker ved å skru litt opp, før vi legger dem tilbake igjen.

Ha en strålende dag!

Tagged: , , , , , , , ,