Hva har skjedd på Lizas Småbruk

Emmermel – gamle norske kornsorter

Published on 2017-06-26 under News
Emmermel – gamle norske kornsorter

Å bake brød med gamle norske kornsorter gir kjempegode og smaksrike brød. Det føles godt å bruke lokale råvarer og det er gøy å ivareta gamle baketradisjoner. Heldigvis har det blitt lettere å få tak i Norsk produsert spelt, emmer, rug, bygg osv. Helgum Gård, ved søsterkirkene i Gran kommune, har nylig startet å dyrke og kverne emmer, og vi var så heldige å få teste!

For de som ikke vet, emmer er en kornsort som er enda eldre enn spelt og som tåler norsk klima strålende. Noen kaller det for en superfood, siden den har litt mer protein enn spelt og hvete. Om jeg blir sunnere av emmermel vet jeg ikke, men det smaker i hvert fall veldig godt, litt nøtteaktig.

Testteamet besto av bakeren, eller mannen på gården som baker 4-5 ganger i uka, alltid med Norsk dyrket korn og mye med emmer. Ellers var det undertegnede, og 3 kritiske og svært brødglade unger.

Vi fikk 3 forskjellige poser mel:
Brødet til venstre er grovkvernet sammalt emmermel (hele kornet, grovmalt)
Brødet i midten er finkvernet sammalt emmermel (hele kornet, finmalt)
Brødet til høyre er finsiktet emmermel (kornet uten skallet, finmalt; bedre kjent som ‘lof’)

Konklusjonen var at emmermelet fra Helgum er av en kjempegod kvalitet! Som forventet så det finsiktede lof-brødet best ut (høyre, mest gullen-brun, høyest heving). Vi forventet at den grovkvernete skulle smake mest nøttearoma (venstre). Men, slik ble det ikke. Alle 5 synes finkvernet sammalt emmermel smakte best (midten). Sammenlignet med emmermelet vi vanligvis baker med, hadde dette melet bedre bakeevner, men var kanskje litt mildere i smak.
Vi kommer til å bruke det framover!

Jaja, det er mange rare tester man kan finne på. Men å få spise fersk rykende brød med en smørklatt på er absolutt en test som er gøy å gjennomføre!

Melet fra Elisabeth, som er bonden på Helgum Gård, selges i gårdbutikken der. Hun har en egen kvern, så melet er alltid fersk kvernet. Det sies nemlig at melet smaker best når kornet er minst noen måneder gammel, men kvernet rett før baking.

Ha en strålende sommerdag!

Liza

Tagged: , , , , , , ,