Hva har skjedd på Lizas Småbruk

Cortido surkål – oppskrift

Published on 2019-02-06 under Oppskrifter
Cortido surkål – oppskrift

Cortido, mellomamerikansk surkål

En av de fine ting med vinteren er at man får tid å prøve nye mat-ting. I det siste har vi drevet mye med grønnsaksfermentering. Ordentlig fermentert surkål er kjempegodt og veldig sunt (du får mer vitamin C ut av surkål enn vanlig kål). Denne her er vår nye favoritt; en mellom-amerikansk variant på vår Norske surkål. Spises gjerne sammen med maistortillas, hvis du vil holde deg i mellomamerika traktene:). Men passer like godt med noen poteter, noe ost, noe spekemat eller en kjøttbolle eller 2.

Cortido:

Ingredienser:

et Norges glass eller surkålkrukke
en stein som passer i norgesglasset ditt eller noe annet for å holde kålen under vann
en riv, kjøkkenmaskin eller kniv-og-sterk-arm

1 kg kålhode (mest vanlig med hvitkål)
2 gulerøtter
1 løk
2 fedd hvitløk
2 vårløk
1 god hånd med fersk koriander
1 gram tørket oregano (eller litt fersk oregano)
1 lime (kun saften), kan droppes eller byttes ut med f.e. sitron hvis du ikke har
1 chilipeper
22,5 g salt per kilo ingredienser

Har du mer kål, tilpass mengden av de andre ingrediensene. Det er viktig at du holder deg til 22,5 gram salt per kilo ingredienser, siden saltet gjør at melkesyrebakterier kan vokse i surkålen din, men ikke andre bakterier.

Slik gjør du:

Strimle kålen med kjøkkenmaskin, riv eller kniv
Skjær/riv/strimle alle andre ingrediensene i så små biter du ønsker.


Bland alle ingrediensene, inklusiv saltet og limesaften i en bolle. Nå blir det gøy! Vask hendene og begynn å kna. Kna, slå, press og du vil se etter noen minutter at grønnsakene begynner å slippe væske. Går det litt sakte, ta deg en liten 10 minutters pause. Imens vil saltet dra ut væske for deg. Når det har kommet litt væske, så tar du alle ingrediensene i norgesglasset ditt. Dytt godt på ingrediensene, slik at grønnsakene står under væsken. Til slutt legger du på steinen som passer i glasset for å holde ingrediensene under vann. Er ikke alle ingrediensene under væske, så vil det ofte oppstå mugg. Ser du at det kommer litt mugg på noe som flytter på toppen, ta det flytende bort og dytt ingrediensene bedre under væsken igjen.

De neste 2 uker skal kålen fermentere. Det vil si melkesyrebakteriene som er på kålen begynner å spise på kålen og gjøre den lettere fordøyelig for deg. Mens det skjer, så vil det danne seg melkesyre og en del gass i kålen. Legg derfor på lokket, men uten gummiring slik at gassen som dannes kan slippe ut. Ellers kan glasset ditt eksplodere! 🙂

Sett glasset på kjøkkenbenken, i romtemperarur.

Sjekk etter en uke hvordan den smaker. Fortsett å la den stå på kjøkkenbenken inntil du synes den er syrnet nok. De fleste vil synes den er syrnet nok etter 2-3 uker, men det kan gå fortere eller saktere hos deg. Når den er ferdig syrnet, kan du sette den i kjøleskapet. Denne gangen med gummiringen i glasset; nå danner den svært lite gass.

Nyt med poteter, og kjøtt, eller som tilbehør til noen oster og et glass øl

Lyst å lære mer?
Vi organiserer regelmessig kurs i fermentering av grønnsaker, surdeig, melk mm. Kurskalenderen finner du her:
http://www.lizassmabruk.no/kurs

Ha en fin og snørik dag!
Liza, Lizas Småbruk
Kurs fra jord til bord

Tagged: ,