Christmas pudding / julepudding – oppskrift
I England lager man i starten av adventsperioden, en julepudding som godgjør seg i løpet av advent til en fantastisk dessert. Bruk helgen til å samle familien på kjøkkenet og lag denne puddingen og nytt den i jula! Noen av ingrediensene er ikke så lett å få tak i i Norge, derfor noen forslag til alternativer.
Dette trenger du:
- 600g rosiner eller enda bedre: en blanding av rosiner, abrikoser, svisker, dadler eller andre tørket frukt du har i skapet
- 125g tyttebær (ev tørket). Bytt ut med andre tørket frukt om du ikke har
- rivet skal av 1 appelsin
- 150ml ciderbrandy eller f.e. cognac eller calvados
- 75ml dark stout eller en eller annen mørk øl
- 4 egg
- 70g brun farin sukker
- 70g hvetemel
- ½ ts bakepulber
- ½ ss mixed spice (eller en blanding av kardemomme, ingefær, nellik, muskatnøtt og/eller kanel)
- ½ ss kanel
- 250g smør (en god engelsk familie ville ha brukt noe som heter suet, som er fettet som ligger i bukhullen, men det er vanskelig å få tak i her i Norge)
- litt salt
- 75ml melk
- 70g mandler
- 250g brød i smuler
- revet skal og jus av 1 sitron
- Et varmtvannsbad eller en liten kjele i en stor kjele (eller en engelsk puddingform). På bildet har vi brukt en oransj silikonform i en stor kjele.
Slik gjør du:
Fredagskveld: Skjær svisker, abrikoser og andre store tørkede frukt i biter. Ha alle tørkede frukt, tyttebærene og appelsinskal i en bolle og hell brandyen og 75 ml øl (stout) over. Dekk av med en tallerk eller lignende og la stå over natta.
Lørdag: pisk egg og sukker sammen i en stor bolle. Smelt smøret forsiktig (det skal ikke brunes). Bland mel, bakepulver, alle krydder, salt inn i eggemassen. Ta melken, fruktmassen fra dagen før, mandlene og smeltet smør og bland inn i massen. Tilsett til slutt brødsmulene, sitronjusen og sitronskallet. Bland godt.
Ta blandingen over i den minste av de 2 kjelene. Dekk massen i kjelen med matpapir og lokk (væsken i puddingen skal ikke fordampes bort underveis). Fyll på med vann i den ytterste kjele og sett den lille inni. Nå har du laget din egen varmtvannsbad. Du varme opp varmtvannsbadet ditt slik at vannet i den ytterste kjele så vidt koker mens den lille kjelen med puddingen står oppi. La stå og koke i 4 timer. Sjekk av og til om du må fylle på med mer vann i den ytterste kjelen.
Etter 4 timer koking, fjern fra komfyren, la kjøle ned og sett i skapet med lokket på fram til jul. Puddingen liker å stå mørkt, men trenger ikke å stå veldig kaldt. Engelsmennene liker å la den stå i mange uker; vi liker den best etter 3-4 uker.
Jul: Sett puddingen tilbake i varmtvannsbadet og la vannet småkoke i 2 timer slik at hele puddingen blir varmt. Velbekommen!!