Hva har skjedd på Lizas Småbruk

Bringebær eddik – oppskrift – smaksatt eddik

Published on 2023-04-03 under Oppskrifter
Bringebær eddik – oppskrift – smaksatt eddik

Lag hjemmelaget bringebæreddik! Bringebæreddik passer perfekt som dressing til salat, for å deglasere kjøtt, eller ganske snart for å smaksette jordbærretter.

Eddik smaksatt med bær eller urter er ideell på kjøkkenet for å piffe opp forskjellige retter. Du kan forresten bruke all slags bær, og urter. Tørket, fra fryseren eller fersk. Tenk bringebær, blåbær, solbær, tyttebær, kirsebær, rips, basilikum, laurbærblad, timian, salvie, koriander osv. Du kan også smaksette med hvitløk, sjalottløk, korianderfrø, fennikelfrø, pepperkorn eller rosa pepper, tørket paprika, tørket eller fersk plomme eller eple osv. Smaksatt eddik er noe man ikke ofte får kjøpt, så det er også en fin gave!

Du må jo starte med en eddik, og hvilken eddik velger du da?

Det er lurt å bruke en god eddik, siden det vil utgjøre mye av smaken på slutten. Vi foretrekker eplecidereddik som er noe mildere og lett å finne i upasteurisert og økologisk variant hvis man ønsker. For en mer fyldig smak, kan du også velge en hvitvinseddik som base. Vanlig hvit eddik blir ofte for syrlig. Den bruker vi egentlig aldri som base.

Visste du forresten at du også kan lage eddik selv? Da trenger du eddiksyrebakterier, som du kan finne i upasteurisert eddik, men som også kommer av seg selv (derfor blir den rødvinsresten du hadde så syrlig….). Men framgangsmåten for å lage din egen eddik sparer vi til en neste gangJ.

INGREDIENSER:

75cl eddik

2 spiseskje bringebær eller en andre bær. Bruk gjerne frosne bær, men la de tine først.

Du kan gjerne lage mer ved å gange oppskriften med 2, 3 eller merJ

Et syltetøysglass e.l.

Slik gjør du:

  1. Mål opp ingrediensene.
  2. Bruk en ren krukke, legg bærene i bunnen og dekk til med eddik. Hvis noe av bærene stikker opp over eddiken, ha i litt mer eddik. Alt skal være dekket av eddik for å unngå at oksygen kan komme i kontakt med bærene (da kan du få mugg). Legg på lokket uten å skru fast eller legg på klede.
  3. La stå i 2 uker, helst uten lys. Dette vil gjøre at smaken setter seg. Den kan gjerne stå i et kjølig rom, men vil helst ikke ha kjøleskapskulden. La den eventuelt stå i romtemperatur hvis du ikke har noe kjøligere utenom kjøleskapet.
  4. Etter 2 uker, sil væsken med en så fin sil som mulig. Kast bærene på komposten eller i grønnsaksavfallet.  
  5. Fyll på ren flaske og sett på korken.
  6. Eddiken er klar til å nytes!

Lyst på flere bæroppskrifter? Denne paien her slår alltid an og kan benyttes for alt du har av frukt eller bær i fryseren eller hagen.

De fleste kjenner kun rabarbra som syrlig søtsak. Men her får rabarbraen en hel annen rolle, kombinert med fisk, purre, ingefær og soja. For rabarbra, stikkelsbær eller rips fra fryseren eller rett fra hagen.

Hjemmelaget godteri med bær eller frukt! Her finner du oppskriften til deilige fruktremser

Lyst å lære mer? Vi holder kurs i sylting, safting, fermentering, dyrking og mye mer. Sjekk ut kursprogrammet vårt her:

Tagged: , , , ,