Andunger – ruge ut andunger og stell av andunger
Andunger skårer veldig høyt på mest søte dyr på småbruket!
Noen ender er flinke til å ruge og passe på andunger selv. I så fall er det allerletteste å bare la andemor styre og ordne.
Men hvis du ikke ha en andemor, så finnes forskjellige muligheter. Har du en klukkhøne, kan du la henne ruge ut andeegg. Ellers må du ty ril rugemaskin.
Rugetida er 28 dager, så en uke lengre enn hønseegg. Siden ender bader, så er reiret deres mye fuktigere enn hønsereir, og det betyr at du må fuktige eggene underveis. Men en høne kan du ta en våt klut og fuktige eggene en gang om dagen. Har du rugemaskin, så kan du enten spraye litt vann i rugemaskin over eggene 2 ganger om dagen, eller ta en våt klut over eggene 2 ganger om dagen. Ikke bli fristet til å hjelpe andungene ut av egget. Du risikerer å ripe opp en blodåret som ligger ytterst i egget helt mot skallet. Og da kan andunge rett og slett blø i hjell. De klarer å komme ut av egget selv i løpet av 24-48 timer, så lenge fuktigheten er høy nok. De som eventuelt ikke kommer ut har ofte medfødte feil (og du har kanskje heller ikke lyst å ha genene videre som gjør at endene ikke kommer ut av egget selv).
Rugetemperatur er 37 grader, akkurat som med hønseegg.
Når andeegg klekker, så kan andungene svømme med en gang, men de har ikke like mye fett enda mellom hud og dun. Derfor er det lurt å ikke la dem svømme altfor mye med en gang, hvis du har dem i bur uten andemor (ellers passer andemor på dem).
Hvis du ruger ut andunger i rugemaskin, trenger du å ha dem i bur med varmelampe en liten stund. Da trenger du et lite plaskebasseng til dem også, eller i hvert fall en plass hvor de kan dyppe hodet under vann.
Siden avføringen deres er så fuktig og de roter så vannvitig, så klarer vi sjelden å ha dem lengre en 1 uke i bur i huset. Så flytter vi dem ut til et rom på låven hvor de kan se de andre ender, men ikke kan gå ut selv ennå. De får et større badekar (en liten kasse) og større plass. Så fort vi ser at de begynner å ønske å komme seg ut av buret, så lar vi dem gå fritt. De første timene og dagene følge vi godt med får å se at de ikke stikker av. Men deretter går det nesten alltid bra. Det tar litt tid før de får godt med fjær, men svømming klarer de fra første dag.
De kan spise det samme som voksne ender (se andehold). Gir du dem en eller annen form for tørrmat (pellets, korn), vil de gjerne ha det våt. Enten tar de det med til bassenget selv for å fuktige det ellers så kan du gjøre det for dem.
Andunger er verdens søteste å se på og ungene her i huset elsker å bade med andungene (bare pass på å IKKE bruke såpe i badekaret). Fjærene til endene er avhengige av fettlaget sitt og såpe vil fjerne det.
Skal du starte med ender, så er det lettere å starte med noen voksne ender enn med andunger. Men det er kjempesøt med små ande-nøster.
Lyst å lære mer om fjærkrehold? Vi holder mange forskjellige kurs. Se på kurskalenderen her: www.lizassmabruk.no/kurs
Lyst å lese mer om andehold: https://lizassmabruk.no/andehold/
Lyst å lese mer om anderaser: https://lizassmabruk.no/anderaser/
Og til slutt, en morsom filmsnutt av sønnen vår for noen år siden, som lurte på om andunger kunne svømme: https://lizassmabruk.no/svomme-skole-for-ender/