Event: Speking

Speking
mar
09

Lyst å lære å lage din egen spekemat: spekeskinke, bacon og spekepølser? Lizas småbruk inviterer til kurs i spekemat 9. mars.

Dagsinndelingen vil omtrent være slik:

Fra 9:30 starter vi med velkomst, hjemmelaget kake og kaffe og kort introduksjon til speking, historien, metoder per idag, typer kjøtt, salt, melkesyrebakterier osv.

9:45 går vi over til å lage bacon selv. Hver deltaker vil lage sin egen lille bacon, krydrer den og legger den i salt.

10:30 starter vi med speket hjerte, som blir vasket, åpnet, krydret og saltet. Mens den er i gang går vi inn på forskjellige typer spekemat hvordan de lages, hvordan å lage fenalår og speket pinnekjøtt. Vi går inn på hva slags kjøtt man kan bruke (hvilke dyr og hvilke deler).

12:00 Lunsj med  hjemmelaget og hjemmeproduserte produkter i vinterhagen. De som ønsker kan bli med en tur rundt småbruket for å møte noen av våre kjøttprodusenter og se på hvordan vi har dyra her i småskala.

13:00 Vi fortsetter med å lage en liten spekeskinke. Vi går gjennom krydrer, grovhet og kjøttvalg og alle kan velge hvordan man vil lage sin egen skinke.  Erfaringen sier at her blir det mange forskjellige spekeskinker!

14:15 Når spekeskinkene ligger og trekker i salt, skal vi i gang med å lage spekepølse. Vi diskuterer oss gjennom kjøtt, kverner, krydrer, og bakteriekultur. Pølseskinn, samt holdbarhet, fermentering og modning hjemme kommer også på tale. Og alle velger selv hva slags pølse de vil lage.

15:30 Mens pølsene henges til tørk, tar vi en kopp te med hjemmelaget kjeks og tar en oppsummering og ikke minst framgangen videre når dere kommer hjem. Ingen av spekeproduktene er helt klare ennå når dere kommer hjem. Alle skal modnes, og sammen skal vi finne hvor og hvordan dere kan modne spekematen hjemme, med utstyret du har hjemme.. Til slutt pakker vi alle varer.

16:00 Avslutning. Alle drar hjem med sin selv-lagede bacon, spekeskinke, speket hjerte og spekepølse.

Pris: 1800 kr. Maks 12 deltakere.

Kurset holdes på Lizas Småbruk, som ligger i Jevnaker kommune, 1 time nord for Oslo. Kart og adresse

Velkommen!

Meld deg på ved å fylle ut påmeldingsskjema under her

[ninja_form id=4]